Slik unngår du fem vanlige sommerskader

Mange har opplevd små skader på tur, enten det er kutt og skrubbsår gnagsår eller brannskader. Her gir Kjersti Løvik, leder for Landsråd Hjelpekorps, gode tips for å unngå fem av de vanlige skadene.

Gnagsår

Sommertid betyr for mange mye gåing både på asfalt og i skog og mark Om du har nye eller litt trange sko, kan du fort få gnagsår. Når gnagsår først har oppstått, kan de ødelegge store deler av turen.  

– Det er mange måter du kan unngå disse små skadene på, bare du er bevisst på det, sier Løvik. Særlig når det er varmt og skoene blir trangere fordi føttene utvider seg, kan man forebygge gnagsår ved å tape huden med litt sportsteip, eller legge på gnagsårplaster der skoen trykker. Husk da å lufte såret før du legger på plasteret. Noen sverger også til to sokkepar, med et tynt lag innerst.  

Ankelbrudd/forstuing/overtråkk  

Enten du går på en fortauskant eller i litt ulendt terreng, er det lett å tråkke feil, sier Løvik.  

Derfor råder hun deg til å se nøye der du går, og gjerne teipe ankelen før fjelltur om du har lett for å tråkke over. Fjellsko med høyt skaft, samt gåstaver, kan også bidra til å stabilisere. Særlig er dette viktig å tenke på om du går med sekk, da den flytter tyngdepunktet ditt og gjør deg mer ustabil.  

– Det er også lettere å trå feil om man er utmattet etter en lang tur, så det er derfor en god regel å ta pauser før du blir sliten, sier Løvik.  

Brannsår 

Om sommeren er vi mer ute, og går mer lettkledd enn det vi gjør resten av året slik at huden er mer eksponert.  

– Ha egne soner for matlagning, enten du er på telttur eller på båten, og fortell barna at ting er varmt, sier Løvik. Hun nevner særlig varsomhet rundt varme engangsgriller som ofte blir stående igjen etter grilling. Barbente barn i lek kan fort tråkke i den og få stygge brannsår.   

Les mer: Slik behandler du brannskader (ekstern lenke) 

Innsektstikk/Ormebitt  

Insekts- og ormebitt er for de fleste ufarlig, men for noen kan det være dødelig, påpeker Løvik.  

Derfor er det greit å bruke innsektsmiddel, og å være oppmerksom på de man har rundt seg. Hvis du har allergi er det viktig at de du er med vet om det, og vet hva de skal gjøre hvis du blir stukket.  

– Husk å følg med på det du spiser og drikker også. Veps tiltrekkes av søte ting og vepsestikk i halsen kan være livstruende, understreker hun.  

Om du skal gå i områder med mye hoggorm og høy bunnvegetasjon vil støvler eller høye sko forebygge. Følg stien og se deg for er et godt tips også her. 

Solskader  

På ekstra varme dager, kan man fort føle seg både kvalm og svimmel, som er symptomer på solstikk.  

– Å få i seg nok væske er ekstremt viktig, sier Løvik. Hun foreslår også å ta seg noen pauser i skyggen, bruke hodeplagg, og om du føler deg veldig opphetet kan en våt klut i nakken fungere godt. Og for all del: husk solkrem og solbriller, poengterer hun. 

Med noen enkle grep kan man unngå unødvendige plager i sommer, og nyte den for alt den er verdt! 

Les mer på helsenorge.no sin førstehjelpsside, der du finner du en oversikt over en rekke behandlingsmetoder for et stort spenn av skader.