Fire tips til 17. mai

Med noen enkle forholdsregler blir festdagen trygg og problemfri for barn, unge og voksne.

Røde Kors er til stede over hele landet på denne festdagen som ellers. I mange av de største byene er Røde Kors' hjelpekorps i beredskap og passer på folkemengdene som sanitetsvakter.

Ta kontakt med oss om vi kan hjelpe til med noe!

1. Skriv telefonnummer på barna

- Det skjer hvert år at barn kommer bort fra foreldre. Heldigvis finner man hverandre som regel raskt igjen, men det er veldig skremmende når det skjer, sier Kjersti Løvik, leder for Landsråd Hjelpekorps i Røde Kors.

Skriv de foresattes telefonnummer på barnas arm med tusj, og forklar barna at de må oppsøke politi eller Røde Kors hvis de går seg bort i folkemengden.

2. Husk solkrem (eller ullgenser!)

Bruk minimum solfaktor 15 med UVA-beskyttelse, og bruk gjerne også dekkende klær, solhatt, solbriller og parasoll. Ta en pause fra solen mellom klokken 12 og 15, da er den på det sterkeste. Husk at solen ofte tar like sterkt i overskyet vær.

– Mye kan skje når mange mennesker er samlet. Noen steder er det varmt, så folk får heteslag, mens andre er kalde og trenger ullpledd. Det er ytterpunkter, sier Løvik i Røde Kors.

3. Unngå heteslag - drikk vann

Vannet i kroppen din er med på å regulere kroppstemperaturen din, og hvis du ikke får i deg nok vann kan det i verste fall være livstruende.

Husk også at hvor tørsteslukkende en kald øl enn er, virker alkohol dehydrerende på kroppen, så det er viktig å fylle på med vann innimellom. I løpet av en dag bør man få i seg minst to liter vann.

4. Dropp nye sko - ta med gnagsårplaster

Løvik anbefaler foreldre å tenke over hvilke sko de kler på barna på den store dagen.

– Unngå nye sko, og husk gnagsårplaster. Mange velger å gå med nye sko denne dagen, men det kan være utrolig vondt dersom man får gnagsår, sier Løvik.