Myanmar: Over fjellet med legehjelp

Mennesker samlet sittende foran en Babtist Kirke og lytter til en helserabieder fra Myanmar Røde Kors

Mange mennesker i Chin i Myanmar har fått helsehjelp med støtte fra Røde Kors i Norge, Svensk Røde Kors og Det internasjonale Røde Kors-forbundet.

Høyt oppe i fjellene i Myanmar er det langt mellom legene. Røde Kors måtte starte med å vinne tilliten til folk og endte opp med å hjelpe tusenvis.

Da sykepleier Yin Thiri Tun kom til byen Mindat i Chin State, ble hun slått av hvor rolig byen og gatene var.

– Jeg hadde lest mange historier på sosiale medier om væpnede sammenstøt og vold, og visste ikke hva jeg kunne forvente. Jeg ble trist da jeg kom dit. Gatene var øde. Mange butikker var stengt, og hus sto tomme.

Yin jobber i Røde Kors´ mobile helseteam som ble sendt til Mindat i begynnelsen av september 2021 for å gi helsehjelp til menneskene i området.

Hun er vant til å jobbe under krevende forhold på Røde Kors´ mobile klinikk i Maungdaw i nabodelstaten Rakhine. Dit kommer folk fra landsbyer i området som mangler tilgang til helsetjenester etter voldshendelsene i august 2017.

En kvinne med mørkt langt hår ikledd rød topp står foran bakgrunn med lyddempende vegg
– Da jeg ble spurt om å være frivillig i Mindat, sa jeg ja med en gang, sier sykepleier Yin Thiri Tun i Myanmar Røde Kors.

Nesten ufremkommelig

– Jeg hadde jobbet i delstaten Chin tidligere og likte det godt. Etter arbeidet i Rakhine hadde jeg stor empati for menneskene der og utfordringene deres.

Mindat ligger i et avsidesliggende område av landet, og reisen dit er krevende.

– Det tok oss tre timer å kjøre fra Pakokku til Mindat. Veien gikk opp og ned gjennom fjellene, noen steder var det utrolig smalt og hullete. Vi var veldig redde, forteller Yin.

– Jeg pustet lettet ut da vi kom trygt opp til Mindat. Det var så vakkert med fjell, trær og tåke. Hver morgen kunne vi se skyene under oss.

2 røde kors bilder sitter fast i gjørme

Den smale veien opp til fjellene hadde store gjørmehull, og bilen ble ofte sittende fast.

Skeptiske i starten

Kollega og lege Soe Zin Naung jobbet også ved Røde Kors' klinikk i Maungdaw og dro til Mindat på et midlertidig oppdrag.

– Situasjonen i Maungdaw er stabil nå. Bortsett fra koronarestriksjonene kan folk gå ut som normalt. Det var noe helt annet i Mindat. Da vi kom frem, så vi nesten ingen mennesker i gatene, bare de som kom til klinikken vår, sier han.

Våren 2021 var det vanskelig for hjelpeorganisasjoner å få tilgang til området. Myanmar Røde Kors var de første som fikk komme til byen i september etter en rekke forhandlinger.

Mann med hvit skjorte Dr Soe Zin Naung
– Folk her virket alltid redde, mistenksomme og litt urolige. Livet var vanskelig for dem, sier lege Soe Zin Naung.

– Målet vårt var å gi medisinsk hjelp i byen. De fleste har ikke fått skikkelig helsehjelp siden mai. Sykehuset var bare delvis i drift med militære leger og noen få sykepleiere, men lokalbefolkningen var veldig motvillige til å dra dit.

– Da teamet vårt først ankom, var lokalbefolkningen usikre på hva Røde Kors er, forklarer Aye Aye Nyein, som koordinerte Røde Kors-arbeidet i Mindat.

 

En skadet blir heist opp med båre

En skadet person blir heist opp med båre. Mange i området hadde ikke hatt tilgang til helsehjelp på flere måneder.

En sykesal med pleiere som ser til pasienter

Det ble lange dager og krevende arbeidsforhold for hele helseteamet.

Søkte tilflukt i klostre og kirker

Teamet jobbet ved to steder hver dag, med morgen- og ettermiddagsvakter bemannet av to leger, tre sykepleiere og flere Røde Kors-frivillige. De fleste stedene var klostre eller kirker, hvor mange mennesker på flukt hadde søkt tilflukt.

– Folk stirret mistenksomt på oss i begynnelsen, så vi jobbet med å vinne tilliten deres. Antallet pasienter økte gradvis og snart hjalp vi nesten 160 personer om dagen. Lokalsamfunnet begynte å stole på oss og dele problemene sine, sier Soe Zin Naung.

En liten gruppe samlet for å få medisiner

Lokalbefolkningen fikk stadig større tillit til Røde Kors og helsearbeiderne.

Språkutfordringer

Røde Kors-teamet sto overfor mange utfordringer i Mindat. Kommunikasjonen var vanskelig siden de ikke snakket det lokale chin-språket.

– Det var vanskelig å skaffe oversettere i Mindat, så noen av de yngre pasientene som kunne både chin og burmesisk hjalp til. De fleste pasientene var 60 år eller eldre. Bare 20 prosent var yngre.  

Helseteamet behandlet alt fra diabetes og høyt blodtrykk til plager etter et langt liv på landsbygda.

– Folk bruker store kurver for å bære tunge ting på ryggen, og mange har ryggsmerter og leddgikt. Folk røyker også mye, så kronisk bronkitt er utbredt.

Soe Zin Naung
En eldre mann hjelpes ut av ambulanse

En eldre mann hjelpes ut av en ambulanse. Mer enn 2300 pasienter fikk hjelp av helseteamet i løpet av 22 dager.

Skudd siste natten

– Den siste natten i Mindat var spesiell. Vi hadde sagt farvel til alle pasientene da det oppsto væpnede kamper ved klosteret der vi bodde. Vi var livredde og gjemte oss hele natten. Neste morgen våget vi oss ut og fant kulerester under bilene våre.

Røde Kors' helseteam var i Mindat i 22 dager og hjalp mer enn 2300 pasienter. Siden oktober har et annet team vært i området for å gi helsehjelp.

– Vi har hatt mange utfordringer, men har vist at vi kan drive klinikkene til tross for krevende forhold, sier Aye Aye Nyein.

– Ting har endret seg. Først kom det folk fra kun tre landsbyer til klinikkene. Nå kommer det mennesker fra rundt 47 landsbyer. Vi er også bedre rustet til å overføre kritisk syke pasienter til sykehus. Da vi forlot Mindat i september, tryglet folk oss om ikke å dra. Og da vi kom tilbake i oktober, vinket de og ønsket oss velkommen, sier Nyein.

Sykepleiere sitter ved bord som er opprette som improvisert apotek

Livreddende medisiner ble delt ut av Røde Kors-frivillige i Myanmar Røde Kors til befolkningen i Mindat og landsbyene rundt.

En gruppe entusiastiske røde kors frivillige i sivile klær står tar felles selfie

Oppdraget til Røde Kors-teamet i Mindat varte i 22 dager, og mer enn 2300 pasienter fikk helsehjelp og behandling. I oktober ble det sendt et nytt helseteam til Mindat.