Dr. Romeo Paredes, leder health Care in Danger prosjeketet i El Salvador Røde Kors. Røde Kors helseklinikk i Apopo utenfor San Salvador. Her får de ofte inn gjengmedlemmer med skuddskader.

- Vi må fortsette arbeidet, selv om det er farlig

To dager etter at gjengmedlemmer drepte Dr. Romeos kollega, banket det på hans egen dør.

Det er nå tre år siden Dr. Romeo Paredes fra El Salvador satt på kontoret sitt, da flere kriminelle gjengmedlemmer braste inn på kontoret hans og rettet en pistol mot hodet hans.

Romeo, som er lege, jobbet i en organisasjon som jobbet med å fjerne tatoveringer. Pasientene som de hjalp å fjerne tatoveringer på var gjengmedlemmer som ønsket å komme seg ut av kriminalitet og gjengvirksomhet i El Salvador.

SanSalvador900360
Foto: Thea Rabe / Røde Kors

- Gjengene likte ikke hva vi drev med. For de visste jo at det var færre og færre medlemmer dersom vi var suksessfulle.

Dagen etter at gjengene hadde oppsøkt Romeo på kontoret hans, sluttet han i jobben. Han har to barn og ønsket ikke å ta unødvendige sjanser ved å jobbe med noe som kunne skade ham og hans familie.

- Det er viktig at vi snakker om situasjonen i El Salvador. Selv om det er farlig for meg å fortelle historien min videre må jeg gjøre det. Hvis ikke får vi aldri slutt på denne volden, forteller Romeo.

«Det er viktig at vi trygger menneskers tilgang til helsehjelp her i El Salvador, hvor mennesker lever i frykt for vold hver eneste dag.»

Dr. Romeo Paredes

 I dag jobber Romeo for El Salvador Røde Kors. Han jobber med Health Care in Danger, et prosjekt som tar sikte på å trygge helsearbeidere. Det er dessverre alt for ofte at helsearbeidere blir truet og skadet på grunn av den voldsomme kriminaliteten i El Salvador.

illustrasjon3
Foto: Thea Rabe / Røde Kors

Helsearbeid i El Salvador er også et av prosjektene som skal få støtte fra årets TV-aksjon. Det er Romeo Paredes veldig takknemlig for.

- Vi må fortsette arbeidet vårt. Til tross for at det er farlig. Det er viktig at vi trygger menneskers tilgang til helsehjelp her i El Salvador, hvor mennesker lever i frykt for vold hver eneste dag.

TV-aksjonen i Mellom Amerika

  • 18 av verdens 20 voldeligste byer ligger i Mellom- og Sør-Amerika.
  • Regionen er en av de med størst økonomiske forskjeller mellom folk.
  • Mange flykter fra disse landene mot USA, men daglig blir også flere hundre deportert tilbake fra USA og Mexico.
  • Norges Røde Kors støtter prosjekter i Guatemala, Honduras og El Salvador.
  • Midlene skal gå til helsetjenester, trygge forhold for helsearbeidere, og voldsforebygging i lokalsamfunnene.
dr.romeo-900x
Dr. Romeo Paredes leder Health Care in Danger-prosjeketet i El Salvador . På Røde Kors. Røde Kors helseklinikk i Apopo utenfor San Salvador, får de ofte inn gjengmedlemmer med skuddskader, forteller han. Foto: Thea Rabe/Røde Kors