Den evige hosten
En røykfylt hytte og kalde netter gir barna kronisk hoste. Likevel mener bestemor at de har fått det bedre enn da hun var ung.
– De hoster alltid. Men helsen deres har blitt bedre etter at Røde Kors kom.
Jovita (30) snakker om barna sine, uttrykket hennes er alvorlig og litt resignert. De er det kjæreste hun har, men hva slags liv kan hun tilby dem? Her, høyt oppe i fjellene i Guatemala, handler det om å klare seg fra dag til dag. Om å skaffe nok mat til alle. Om ikke å fryse for mye på nettene.
Den lille hytta laget av bambusstokker og jordgulv er hjemmet til ni mennesker. Her bor Jovita, mannen hennes, en bror, to besteforeldre og fire barn. Alle sover i samme rom.
Tortilla og bønner
– Mennene jobber på en gård i nærheten, mens jeg passer huset og barna. Jeg står opp tidlig og lager frokost før barna går til skolen 7.30. Vi spiser tortilla og bønner til alle måltider, og drikker mye kaffe. I tillegg spiser vi litt kylling, gulrøtter, squash og poteter, forteller Jovita.
Bestemor står i et hjørne av hytta og kverner kaffebønner. Både maten og kaffen varmes på ildstedet midt i rommet. Siden det ikke er noen pipe her, legger røyken seg tett i hytta og fører til luftveisproblemer. Kombinert med kulden gir det barna kronisk hoste.
Den tørre korridoren
– De fleste familiene i dette området sliter med fattigdom og helseproblemer. Det er en del av kulturen å få mange barn, uten å ha midler til å gi dem det de trenger, sier Orquidia Pelicó i Guatemala Røde Kors.
Fattigdommen og de humanitære behovene i Guatemala skyldes flere forhold. De senere årene har landet opplevd mye tørke. Særlig hardt rammet er regionene i den såkalte «tørre korridoren» i sentrale deler av landet med rekordlav nedbør og alvorlig tørke de siste årene. De mest sårbare er urbefolkningen, afro-guatemalanere og migranter.
Mammagrupper og helsehjelp
Røde Kors-frivillige jobber aktivt i lokalsamfunnene for å bedre helsesituasjonen og lære kvinnene å lage næringsrik mat av de råvarene de har.
– Vi følger opp barna jevnlig og gir råd til foreldrene om ernæring og helse. Vi følger også opp gravide og nybakte mødre. I tillegg har vi mammagrupper og vi trener opp ressurspersoner i lokalsamfunnet som går på hjemmebesøk til familiene, forteller Orquidia.
De fleste familiene i dette området sliter med fattigdom og helseproblemer. Det er en del av kulturen å få mange barn, uten å ha midler til å gi dem det de trenger.
– Livet har bedret seg etter at vi fikk hjelp fra Røde Kors. Jeg har fått god opplæring om sykdommer og mat, jeg er med i en mammagruppe og barna får oppfølging, sier Jovita.
Bestemor forteller at hun ser en god forskjell fra sine egne barns oppvekst.
– Barnebarna mine har bedre helse og spiser mer variert nå. Det er fint å se!
Guatemala
- Folketall: ca. 17 millioner
- Guatemala har en av Mellom-Amerikas sterkeste økonomier, men kun en liten del av befolkningen har tilgang til rikdommen.
- Etter borgerkrigens slutt i 1996 har vold, korrupsjon, gjengkriminalitet og straffefrihet vært et stort samfunnsproblem.
- Utbredt fattigdom og ekstrem ulikhet kombinert med naturkatastrofer og vold gjør store deler av befolkningen, særlig urfolk, svært sårbare.
Kilder: FN, The World Bank
Dette gjør Røde Kors
- Helseprogrammer rettet mot mødre og barn, som:
- hjemmebesøk og mødregrupper
- veiing og måling av barn for å sikre god utvikling
- rådgiving om mat og helse
- matlagingskurs med fokus på riktig ernæring
- Psykososial oppfølging av voldsofre
- Forebygger hiv og aids
- Styrker beredskap og førstehjelp