Jaqueline (15) får hjelp til å være mor

Jaqueline er bare 15 år og allerede mor til lille Justin på 4 måneder. Her forteller hun om hvordan hun får hun hjelp av frivillige mødreveiledere på helsestasjonen:

«Alt jeg kan om barn og mat og hva som er bra for dem, har jeg lært av de frivillige mødreveilederne i mor/barn-prosjektet til Røde Kors. Da jeg ble gravid med Justin, sa Marta, en av mødreveilederne, at jeg skulle dra på svangerskapskontroll på sykehuset.

Kontrollene gjorde meg trygg på at alt var som det skulle med både meg og babyen. Justin ble også født på sykehuset, i likhet med de fleste barna i landsbyen.

15 år gamle Jaqueline sitter sammen med sønnen på fire måneder
– Oppfølgingen fra mødreveilederne gjør det lettere å være mamma, sier Jaqueline (15), her med sønnen Justin (4 mnd.). Gjennom det Røde Kors-støttede mor/barn-prosjektet i Izabal-regionen sørøst i Guatemala får Jaquelin og andre mødre råd og veiledning om svangerskap, barsel, hygiene, ernæring og familieplanlegging.

Jeg bor sammen med bestemoren min og faren til Justin. Etter at Justin ble født, kom mødreveilederne hjem til oss på besøk for å se om jeg trengte hjelp. De betyr mye for meg. Med dem kan jeg snakke om det meste, også om familieplanlegging og prevensjon, som det ellers ikke snakkes så mye om i landsbyen. Mødreveilederne har fortalt meg hvordan jeg kan beskytte meg så jeg ikke blir gravid. Det er bra, for jeg vil selv bestemme hvor mange barn jeg skal ha.

Jeg lærer mye av mødreveilederne, for eksempel at det er viktig å vaske hendene før jeg lager mat og at jeg bør amme så lenge som mulig. Justin får litt annen mat også, mos av gulrot, bønner og eggeplomme. Jeg har også lært at jeg ikke må ha salt i maten hans og at jeg alltid skal ta i en skje med olje. Da får han fett som er bra for ham. Mødreveilederne gjør meg tryggere, da føles det lettere å være mamma.»

Mor/barn-prosjektet

  • 22 landsbyer er tilknyttet det fireårige mor/barn-prosjektet for gravide og småbarnsmødre.
  • Over 300 lokale frivillige mødreveiledere har fått opplæring av Røde Kors for å kunne gi gravide og nybakte mødre råd og veiledning om svangerskap, barsel, hygiene, ernæring og familieplanlegging. Mødrene får også tilbud om kokekurs, hjemmebesøk, oppfølging på helsestasjon og samtaler én til én og i gruppe.
  • 1700 mødre og 2100 barn i alderen 0-5 år har så langt fått direkte oppfølging av mødreveilederne.
  • Kunnskapen kommer også lokalsamfunnet til gode - totalt har 10 400 mennesker hatt nytte av prosjektet.

Les mer om vårt arbeid i Guatemala