Kvinner får matopplæring Vis bildetekst
Gjennom Røde Kors lærer mødre hvordan de enkelt kan tilberede mer næringsrik mat med de råvarene de har. Tekst og foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

Fra enkle råvarer til næringsrik middag

Etter at mamma Soila (23) fikk matopplæring av Røde Kors, har Kelvin (3) fått rundere kinn og mer energi. Han var ett av mange underernærte barn i Guatemala.

Lukten av nylaget kyllingsuppe siver ut av en murbygning i El Cerrón, høyt opp fjellene i Guatemala. Inne sitter 30-40 mødre i en ring, alle med små barn på fanget. Midt på gulvet står frivillige fra Røde Kors ved et bord og lager mat, forklarer og viser.

- For et halvt år siden var Kelvin litt undervektig. Så begynte jeg å komme hit og har lært mye om mat og ernæring. Nå veier han det han skal, forteller Soila Rubilia Lopéz (23). Sønnen Kelvin (3) prøver ut en maisdrikk som tydeligvis faller i smak.

Mor og sønn på matkurs
Kelvin (3) var underernært, i likhet med altfor mange barn i Guatemala. Mamma Soila (23) er glad for at hun nå klarer å lage mer næringsrik mat til sønnen.

Tortilla og bønner til alle måltider

En gang i måneden er det matopplæring her for mødre med barn under to år. Familiene har få råvarer, og ofte blir det tortilla og bønner til frokost, middag og kvelds. Det gir ikke nok næring til små kropper. Gjennom Røde Kors lærer mødrene hvordan de enkelt kan tilberede mer næringsrik mat med de ingrediensene de har.

- Vi ser at mødrene ønsker å delta og mange møter opp hver gang. Poenget er å vise at de ikke trenger så mye for å lage sunn og god mat. De kan bruke råvarer fra naturen og åkeren, sier Røde Kors-frivillig Belsy Aracely Lucero Perez (24).

Hun jobber med støttegrupper for mødre og drar rundt på hjemmebesøk for å se hvem som trenger hjelp. Så inviterer hun mødrene til matlagingskurs og helsestasjon for veiing og oppfølging av barna.

Frivillig gir info om ernæring
- Jeg er opptatt av barnas helse og vil gjerne hjelpe så mange som mulig, sier Røde Kors-frivillig Belsy (24). Her lærer hun Soila om næringsstoffer og sunn mat.

Stadig flere barn fødes inn i fattigdom

Guatemala er et overveiende fattig land med store utfordringer innen helse, utvikling, barnedødelighet, underernæring, leseferdighet og bevissthet rundt prevensjon. Stadig flere barn fødes inn i fattigdommen, og nesten halvparten av Guatemalas befolkning er nå under 19 år.

Tilbudet til Røde Kors er derfor kjærkomment i fjellområdet Olopa, der familiene stort sett bor i enkle hytter og selv dyrker den lille maten de har. For Soila utgjør hjelpen fra Røde Kors en stor forskjell og betyr at Kelvin kan vokse seg større og sterkere for hver dag.

- Jeg har bare Kelvin. Det at han får i seg nok næring og har det bra, betyr alt for meg, sier hun.

Gryte med kylling
Oppskriften er enkel; bruk de råvarene du har, tilsett en spiseskje olje og unngå salt. I dag står kokt kylling med grønnsaker og urter på menyen.

Dette gjør Røde Kors i Guatemala

 • Helseprogrammer for barn og mødre, som
  • hjemmebesøk og mødregrupper
  • veiing og måling av barn
  • gir råd om mat og helse
  • kurs i matlaging og riktig ernæring
 • Psykososial oppfølging av voldsofre
 • Forebygger hiv og aids
 • Styrker beredskap og førstehjelp
 • Gir latriner til familier

Les mer om vårt arbeid i Guatemala her