Ekteparet Wild på sykkelverkstedet i Målselv. Vis bildetekst
Ekteparet Wild på sykkelverkstedet i Målselv (Foto: Even Dørum/Nye Troms).

Sykler til nytte og samhold

– Da vi i en periode for lenge siden var billøse, måtte vi sykle overalt, hele tiden, forteller ekteparet Malgorzata og Adam Wild som bor i Målselv.

Avstandene i Målselv er store, og bussene går sjelden. Erfaringen ekteparet satt på førte i fjor til ideen om å starte et sykkelprosjekt i samarbeid med Målselv Røde Kors.

Da konflikten i Ukraina eskalerte for et drøyt år siden ønsket Malgorzata å bidra.  – Jeg hadde tid og et ønske om å bidra, så jeg meldte meg som frivillig i Målselv Røde Kors. På mottakene så jeg at det var vanskelig for beboerne å komme seg rundt, forteller Malgorzata.

Hun kjente seg godt igjen i situasjonen da familiens bil for en stund siden var på en langvarig reparasjon. – Da syklet Adam åtte mil hver dag, blant annet for å hente og levere i barnehagen, sier Malgorzata.

Ekteparet er blant flere som ble Røde Kors-frivillige etter å ha sett nyhetene om kamphandlingene i Ukraina.

– Jeg så nyhetene og følte at jeg måtte bidra, forteller Malgorzata.

På mottaket i Målselv var det behov for flere frivillige.

– Da fikk vi idéen om å skaffe sykler til beboerne som ville hjelpe dem til å komme seg rundt, blant annet til butikken, forteller de.

Syklene strømmet inn

Adam meldte seg også som frivillig og Målselv Røde Kors stilte seg bak ideen om prosjektet. Sykler som ikke lenger ble brukt, eller som var ødelagt, ble samlet inn.

– Syklene ble reparert og gitt videre til beboerne på mottakene, forteller Adam.

Sykkelprosjektet til ekteparet sørget for at over 60 sykler ble reparert og delt ut til to mottak i Målselv. Målselvingene var ivrige på å bidra, og langt flere sykler enn forventet kom inn.

– Det var så mange som hadde lyst til å bidra, og vi kjente virkelig på den gode følelsen av å bo i en mindre norsk kommune, sier ekteparet. 

Adam hadde ansvar for syklene etter at de ble samlet inn. Han inviterte beboerne på mottakene til sykkelverkstedet slk at de kunne hjelpe til med reparasjonene.

Ekteparet Wild på sykkelverkstedet i Målselv.
Ekteparet Wild på sykkelverkstedet i Målselv (Foto: Even Dørum/Nye Troms).

Samhold og fellesskap

– Flere av mennene på mottakene ønsket å bidra, og dette ga dem ekstra eierskap til prosjektet og syklene. De elsket å være på verkstedet, og følte at de bidro med noe positivt og nyttig, forteller Adam.

Etter at syklene ble levert ut, er det mottakene selv som står for reparasjoner og vedlikehold. Syklene står klare til de som skulle ønske seg en luftetur eller som må ut for et ærend. 

– Den første dagen var absolutt alle syklene utlånt, og det var mange glade mennesker som dro på tur i lokalområdet, sier Malgorzata. 

Nominert til frivillig-pris

Den nyskapende innsatsen førte til at paret ble nominert til den gjeve prisen «Årets nykommer i frivilligheten». Paret var blant de tre finalistene i fjorårets kåring.