Bilde av en mann foran et uttørket jorde. Vis bildetekst
I den sørlige delen av Afrika truer tørke (og derfor tilgangen til mat) livet til 11 millioner mennesker. Røde Kors styrker derfor innsatsen i land som Botswana, Mosambik, Namibia og Zambia. Foto: IFRC

– Manglende klimaenighet et svik mot de fattigste

Røde Kors er skuffet over at landene på klimatoppmøtet i Madrid ikke kom til enighet om viktige avtaler. Millioner av mennesker rammes hvert år av klimarelaterte katastrofer.

I den ferske Røde Kors-rapporten «The cost of doing nothing» (kostnadene ved å ikke gjøre noe) anslås det at 200 millioner mennesker hvert eneste år kan komme til å ha behov for nødhjelp etter klimarelaterte katastrofer i 2050, hvis det ikke gjøres noe for å redusere klimautslippene.

Allerede i 2030 kan antallet mennesker som årlig vil ha behov for nødhjelp etter klimarelaterte hendelser ha økt med 50 prosent.

– Manglende klimaenighet er et svik mot de fattigste. Det internasjonale samfunnet har en plikt til å gjøre alt som kan gjøres for å gjøre mennesker og lokalsamfunn i utsatte områder best mulig forberedte på å takle både alvorlige naturkatastrofer og mer omfattende endringer som følge av klimaendringer.

Generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors

Årlig trenger 100 millioner nødhjelp etter klimarelaterte katastrofer

Klimaendringer forsterker effekten av kriser og konflikter, og det er ofte mennesker som lever i fattigdom og andre sårbare situasjoner som rammes, enten det gjelder tørke, kraftige stormer eller varige endringer i omgivelsene. Årlig har over 100 millioner mennesker behov for nødhjelp etter klimarelaterte katastrofer.

191216_640_Skogbrann_USA_p-USA American_Red_Cross_fires_0p-USA American_Red_Cross_fires_0
I desember ble Ventura fylke i California rammet av store skogbranner. Mange mennesker måtte evakueres, og Røde Kors bidro til beredskapen.  Foto: Dermot Tatlow/American Red Cross (PRNewsfoto/American Red Cross)

– At de 196 landene ikke klarte å komme til enighet om reglene om kjøp og salg av klimakvotene er skuffende, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors.

Tre tiltak er prekære

Røde Kors peker i rapporten The Cost of Doing Nothing på tre tiltak som er prekære for å hindre at stadig flere mennesker blir ofre for klimaendringenes konsekvenser. For det første må det bygges sterkere bygninger og utvikles infrastrukturer som demninger og pumpestasjoner i mye større grad.

For det andre må alle, både humanitære aktører og myndigheter verden over, forvente katastrofer og forberede seg på slike ved å innføre bedre varslingssystemer og nye måter å finansiere god beredskap før katastrofene inntreffer.

Å gjenoppbygge med den neste katastrofen i tankene er også vesentlig for å hindre at de samme menneskene gang etter gang blir rammet av katastrofer.

– Røde Kors er opptatt av at vi ikke gir opp. Verden har fortsatt mulighet til å unngå at fremtiden vår domineres av økende lidelser og eksplosive menneskelige behov for nødhjelp, sier Apeland.

Les også: 200 millioner mennesker vil trenge internasjonal nødhjelp