To skitne sko Vis bildetekst
250.000 mennesker blitt drevet på flukt i Idlib hittil i år, og stedene de flykter til er overfylte. Arkivfoto: ICRC

Kampene i Idlib: Ingen steder å flykte

Hittil i år har over 250.000 mennesker blitt drevet på flukt i Idlib og Aleppo i Syria. Sivilbefolkningen er fanget i kamphandlingene, og situasjonen blir verre for hver dag som går.

Mange har flyktet gjentatte ganger i løpet av de nesten ni årene krigen i Syria har pågått.

– Folk står ovenfor det umulige valget: Dersom de blir værende risikerer de å bli tilfeldige ofre for volden som ikke skiller mellom stridende og sivile. Dersom de flykter, er det ingen trygge steder de kan dra til. De stedene sivile har kunnet flykte til er allerede overfylt, og det er vanskelig å dekke helt grunnleggende behov, som tilgang til mat, vann og helsehjelp, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Kamper i tett befolkede områder

Krigshandlingene nordvest i Syria har nå nådd et kritisk punkt. Siden begynnelsen av januar i år har kampene blitt stadig mer intense, og har rammet områder der det bor mange sivile. Kampene har den siste tiden også pågått vest i Idlib, Aleppo by, på landsbygda i Aleppo-provinsen. Konsekvensene for sivilbefolkningen er katastrofal.

– Vi er bekymret for at kampene den siste tiden har vært konsentrert rundt tett befolkede områder og boligområder nært Aleppo by. Kampene som pågår i Aleppo nå er de voldsomste siden 2016, sier Apeland.

I løpet av de siste ukene har det blitt rapportert om at mange sivile er drept eller skadd - på begge sider av frontlinjen.

Sivile skal ha beskyttelse

– Sivile skal beskyttes fra kampene. Angrep på områder der det bor mange sivile må stoppe umiddelbart, sier Apeland.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Syria Røde Halvmåne (SARC), gir førstehjelp, deler ut nødhjelp og sørger for tilgang på helsehjelp i Idlib og Aleppo. Syria Røde Halvmåne har blant annet satt opp et kjøkken i Idlib by som deler ut 10.000 måltider daglig.

Les mer om Røde Kors i Syria!

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99