Tre menn på ski Vis bildetekst
Han var død i 15 minutter. Takket være kamerater og forbipasserende er trebarnsfar Lars Christian Tvedt i live i dag. – Jeg håper at min historie kan bidra til at flere lærer seg førstehjelp, sier han, her på tur med broren Hans Petter Tvedt (t.h.) og svogeren Jens Haugland (t.v.). Tekst: Camilla Gilje Thommessen / Foto: Privat

Hjertet stoppet i skiløypa: – Jeg hadde griseflaks som overlevde

15 minutter er ikke lang tid. Men for et hjerte som har sluttet å slå, er det en "evighet". Da trebarnsfar Lars Christian (44) falt sammen i skiløypa, startet kampen mot klokka.

– Jeg går stort sett på ski alene, men denne dagen gikk jeg med et par kompiser. Det bidro til å redde livet mitt.

I slutten av januar 2021 tar Lars Christian Tvedt (44) en pause fra hjemmekontoret og spenner på seg skiene ved Linderudkollen i Oslo. Det er blå himmel, sol og fine forhold. Han er godt trent, men starter turen rolig – han går foran kameratene i det kuperte terrenget. Etter cirka fem kilometer når han toppen av en bakke og kjenner seg plutselig svimmel.

– All vekt forsvant ned i føttene mine. Jeg rakk å tenke at nå svimer jeg av og at dette er noe hjertegreier. Så ble det helt svart.

Førstehjelp redder liv – les og lær mer her

Mann og sønn på ski
– Jeg tenkte aldri på at noe slikt kunne skje meg. Jeg har vært så heldig og er veldig takknemlig, sier Lars Christian, her sammen med sønnen Jacob.

Hjertekompresjon med 113 på video

Det er svart i 15 minutter. Ingen lys, ikke noe ubehag, rett og slett ingenting, forteller han senere. I løpet av disse 15 minuttene har likevel mye skjedd.

Kameratene som ser vennen falle fremover, skjønner straks at dette er alvorlig. Med hjelp fra forbipasserende starter de hjerte- og lungeredning. Noen ringer 113 og laster ned 113-appen, som sender koordinatene til mobilen direkte til nødsentralen.

Gjennom videofunksjonen i appen får de kyndig veiledning fra alarmsentralen. «La meg få se ansiktet til Lars Christian,» lyder stemmen i telefonen. «Dette er ikke bra nok, fortsett med kompresjoner,» fortsetter operatøren.

To ambulanser og et helikopter er på vei. Bare 100 meter unna skiløypa er det en bilvei, så sykebilen kommer til med hjertestarter. Lars Christian våkner etter andre støt.

Hvert minutt teller når hjertet stanser

På alarmsentralen er gleden stor – dette kunne endt annerledes. For hvert minutt som går uten at noen starter hjerte- og lungeredning, reduseres sjansen for overlevelse med 7-10 prosent. Allerede etter fem minutter kan kroppen å få varige skader av oksygenmangel.

– Jeg husker at jeg våknet med en slange i halsen, en maske foran munnen, og jeg ser masse folk rundt meg. Det første jeg tenkte, var å si takk.

I sykebilen kommer følelsene veltende. Tankene på de tre barna som kunne mistet faren sin, kona som kunne blitt enke. Om han selv hadde skyld i dette. Ikke minst kjenner han på en ubeskrivelig takknemlighet overfor de som reddet ham.

Mann på sykehus
Lars Christian hadde 1 prosent sjanse for å overleve uten varige mén, ifølge statistikken. På Ullevål sykehus ble han godt ivaretatt.

Lær deg førstehjelp

Det viser seg at Lars Christian hadde en arrdannelse på hjertet. Det kan forårsake rytmeforstyrrelser, som igjen kan føre til hjertestans. Med pacemaker og medisinering skal det være mulig å leve et tilnærmet normalt liv. Men de tøffeste skirennene, som Vasaloppet og Marcialonga skal han nok ikke gå flere ganger. Makspuls og høyintensiv trening frarådes av legene.

– Det kan jeg leve med. Jeg har hatt griseflaks og er evig takknemlig. Nå prøver jeg å se fremover og sette korte mål, som å gå en skitur alene igjen.

Lars-Christian-Tvedt_Klæbo_590x360
Lars Christian er lidenskapelig opptatt av trening, spesielt ski og løping. Her er han på tur med langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo (t.v.). Etter hjertestansen blir det roligere turer.

De færreste overlever 15 minutters hjertestans. Men det er mulig med riktig kunnskap og handlekraft, med rette folk på rett sted til rett tid. Lars Christian håper at hans historie kan bidra til at flere lærer seg førstehjelp.

– Få deg 113-appen på telefonen. Og lær deg hjerte- og lungeredning. I dette tilfellet er det 100 prosent sikkert at et liv ble reddet på grunn av denne kunnskapen.