Førstehjelp ved brannskader
Ved brannskade er rask nedkjøling svært viktig for å hindre at skadeomfanget blir større.
Førstehjelp ved brannskader
Rask nedkjøling gjør at skadeomfanget begrenses.
- Sikre livsviktige funksjoner
- Kjøl ned med kaldt vann i 1-2 minutter.
- Fortsett med lunkent vann i 20-30 minutter.
- Ring 1-1-3 hvis skaden krever det. Det betyr ved store 1. og 2. gradsforbrenninger og alle 3. gradsforbrenninger.
Alle brannskader behandles likt uavhengig av type brannskade. Omfanget av brannskaden avgjør alvorlighetsgraden. Det vil si at en stor forbrent flate med 2. grads forbrenning kan være mer alvorlig enn en mindre 3. grads forbrenning. Ved alvorlige brannskader er vi også bekymret for infeksjon.
Barn og spesielt eldre personer tåler dårligere brannskader enn voksne og friske personer.
Symptomer på brannskader
- Førstegrads forbrenning gir skade kun i det øverste hudlaget. Det kan skje for eksempel av for mye sol. Huden blir rød og hissig. Det kan være svært smertefullt, men er normalt ikke alvorlig. Men om skaden dekker store deler av kroppen, og spesielt på barn, bør man kontakte lege. Etter å ha kjølt huden med vann, kan man bruke salver, våte håndklær eller annet som holder huden litt kjøligere.
- Ved andregrads forbrenninger har varmen trengt seg dypere i huden. I tillegg til at huden er rød, kommer det blemmer som er fylt med væske. Smertene er også kraftigere. Slike skader er alvorlige og i noen tilfelle farlige. Ring lege eller 1-1-3 dersom skaden er større enn noen cm, er på hender, føtter, i ledd, kjønnsorganer, ansikt eller på rompen.
- Tredjegrads forbrenning er den mest alvorlige brannskaden. Her varmen vann trengt igjennom hele hudlaget. Huden vil være forkullet. Den kan også være læraktig, grå, brun eller hvit. Området er også uten smerte eller følelse. I noen tilfeller er huden rødlig eller har blodfylte blemmer. Det er ikke mulig å se på overflaten hvor dypt skaden går. Dette er en svært alvorlig skade og må behandles på sykehus. Ring 1-1-3.
- Uansett hvilken forbrenningsgrad som er aktuell, utfør førstehjelp slik det er beskrevet øverst på denne siden.
Etterbehandling av brannskader
- Det er viktig å forebygge infeksjon av brannskader. Forsiktig rengjøring av brannskaden med mild såpe og lunkent vann gjøres jevnlig (daglig) til skaden går over. Bruk gjerne også antibakterielle salver eller kremer.
- For å beskytte såret og å holde det rent, dekk til med sterile kompress og bandasjer.
- Ikke pill bort sårskorpe. Dette sårlaget beskytter mot infeksjon.
Har du kontroll på førstehjelpsutstyret?
Det er en viktig del av egenberedskapen å ha tilgang til førstehjelpsutstyr i hjemmet, på hytten og andre steder.
Vi har satt sammen et førstehjelpsskrin som inneholder det du trenger for å håndtere små og store skader.

Røde Kors Hovedprogram 2021-2023. Samfunnsmål: Redde liv lokalt 2.1.4 Styrke befolkningens førstehjelpskompetanse og egenberedskap. Les også Røde Kors sin førstehjelpsstrategi 2021-2023.