Førstehjelp ved overoppheting
Heteslag er en alvorlig tilstand som kan oppstå når kroppen ikke klarer å regulere sin indre temperatur, og det kan være livstruende om det ikke behandles raskt og effektivt.
Heteslag oppstår når kroppens temperaturreguleringssystem blir overbelastet. Dette kan føre til at kroppstemperaturen blir farlig høy. Dette skjer ofte under ekstreme værforhold, spesielt når det er høy luftfuktighet kombinert med høye temperaturer. Heteslag kan også forekomme hvis en person utsettes for varmeområder uten tilstrekkelig hydrering og avkjøling.
Symptomer på overoppheting
Når en person har blitt alt for varm, kan et eller flere av symptomene under være aktuelle:
- Kraftig hodepine
- Svimmelhet eller forvirring
- Kvalme eller oppkast
- Rød, varm og tørr hud (uten svette)
- Rask puls og pust
- Muskelkramper
- Bevisstløshet eller tap av bevissthet
Førstehjelp ved heteslag
Hvis en person har et eller flere av symptomene på listen over, er det viktig å handle raskt. Før medisinsk personell eller Røde Kors-frivillige overtar, må du utføre umiddelbare førstehjelpstiltak:
-
Flytt personen til et skyggelagt og kjølig område: Flytt personen vekk fra direkte sollys og til et skyggelagt område. Hvis tilgjengelig, kan du også ta dem inn i et klimatisert rom eller et sted med en vifte.
- Ring etter medisinsk hjelp så fort som mulig: Ikke nøl med å ringe nødnummer for å få profesjonell hjelp. Heteslag er en alvorlig tilstand, og det er viktig å få rask behandling. Hvis du er i utlandet, må du gjøre deg kjent med det lokale nødnummeret.
- Kjøl personen ned: Bruk fuktige, kalde kluter eller ispakker til å kjøle ned personens kropp. Fokuser spesielt på områder som nakke, armhuler, lysker og panner, da disse områdene har større blodårer og kan bidra til å senke kroppstemperaturen raskere.
- Gi væske: Hvis personen er ved bevissthet og i stand til å svelge, gi dem kaldt vann eller en sportsdrikk som inneholder elektrolytter. Unngå alkohol og koffeinholdige drikker, siden disse er vanndrivende.
- Fjern klær: Hvis det er mulig, hjelp personen med å fjerne unødvendige klær for å lette avkjølingen.
- Overvåk situasjonen: Hold et øye med personens tilstand når det gjelder pustefrekvens og puls, mens du venter på medisinsk hjelp. Hvis de blir bevisstløse, plasser dem i stabilt sideleie og sørg for at luftveien er åpne.
Forebygging av oppheting
For å unngå heteslag, er det viktig å ta noen forebyggende tiltak, spesielt i varmt vær:
- Drikk rikelig med vann gjennom hele dagen, selv om du ikke føler deg tørst. Unngå alkohol og koffeinholdige drikker, da de kan øke risikoen for dehydrering.
- Bruk løstsittende, lett og lysfarget klær som tillater luftstrøm for å holde kroppen kjølig.
- Om du er i område med hetebølger, unngå utendørsaktiviteter i de varmeste timene på dagen, vanligvis mellom kl. 11 og 16.
- Bruk solkrem for å beskytte huden mot solbrenthet og varmeutslett.
- Ta hyppige pauser i skyggen eller et kjølig sted hvis du er ute i varmen over lengre tid.Vær oppmerksom på tegnene på heteslag og søk hjelp ved de første symptomene.
Heteslag kan være farlig, men ved å være oppmerksom på risikofaktorene og vite hvordan man skal yte førstehjelp, kan vi sikre at sommeren blir en trygg og behagelig tid for alle.
Førstehjelpskurs og utstyr
Røde Kors Førstehjelp AS tilbyr hjertestartere og førstehjelpsutstyr til bedrifter, organisasjoner og private.
Ved å kjøpe førstehjelpskurs fra Røde Kors Førstehjelp støtter du vårt humanitære og operative arbeid. Overskuddet tilbakeføres til lokalt Røde Kors i nabolaget hvor kurset holdes.
Har du spørsmål eller kommentarer?
Denne artikkelen er skrevet av Einar Irjan Ananiassen, seniorrådgiver førstehjelp i Norges Røde Kors. Vi tar gjerne i mot innspill og synspunkt.
Nyhetsbrev førstehjelp
Ønsker du sesongbaserte førstehjelpstips, invitasjon til gratis førstehjelpskurs og aktuell førstehjelpsinformasjon?
Vi sender ut dette nyhetsbrevet 4-5 ganger i året. Hensikten er å gjøre deg mer forberedt på å gi god førstehjelp.
Røde Kors sitt førstehjelpsarbeid er fastsatt i Røde Kors Hovedprogram 2024-2026. Samfunnsmål: Redde liv nasjonalt 2b: Styrke befolkningens førstehjelpskompetanse og egenberedskap.
Les også Røde Kors sin førstehjelpsstrategi 2021-2023.