Førstehjelp ved øyeskader
Øyeskader er normalt ikke livstruende, men kan i verste fall føre til midlertidig eller permanent ødelagt syn. Mindre øyeskader må også undersøk av lege, for å redusere skadeomfanget.
Førstehjelp ved øyeskader
- Varsle 1-1-3
- Av hygieniske årsaker, bruk engangshansker om dette er tilgjengelig
- Pass på at den skadde holder seg i ro og minst mulig beveger øyet
- Om tilgjengelig bruk øyeskyllemidler
- Dekk til øyet med sterile kompresser eller enkeltmannspakke.
- Ved alvorlig skade på ett øye, er det en fordel å dekke begge øynene med en løs bandase. Dette fører til mindre øyebevegelser.
- Om det er fremmedlegeme på øyet, la dette stå, slik at det kan fjernes av en kompetent lege. Ellers kan skaden forverres unødvendig.
Forebygging av øyeskader
Hvert år er det flere titalls mennesker som havner på legevakten fordi de ikke brukte vernebriller i nærheten av fyrverkeri. Her er noen enkle tips for å forebygge skader:
- Hold avstand til fyrverkeri
- Hold lang avstand til overstadig berusede mennesker som håndterer fyrverkeri
- Pass på at både du og folkene rundt deg har på vernebriller når man er i nærheten av fyrverkeri.
Etsende øyeskader
Sterke syrer og alkaliske væsker er de farligste å få inn på øynene. Uansett hva man har fått sprutet inn på øynene av disse væskene, så vil skadene være avhengig av mengde, hvor konsentrert væsken er, og hvor raskt man kan starte å skylle bort dette. I alvorlige tilfeller kan både hornhinnen og bindehinnen bli helt ødelagt, og øyets indre strukturer også ta skade, slik at øyet blir helt blindt.
Symptomer på etseskader
Typisk for personer som har fått skadende væske inn på øynene er store smerter og problemer med å holde øynene åpne. Ellers er dette vanlige tegn man kan observere:
- Ekstremt ubehag eller irritasjon i øynene
- Rennende øyne
- Røde øyne
- Grå eller matte hornhinner
Førstehjelp ved etseskader øynene
Når skaden har oppstått må øynene skylles så tidlig som mulig, i minst 15 minutter. Du kan bruke vann, væske med nøytraliserende effekt (linsevæske eller øyeskyllemiddel). Kontakt alltid AMK (1-1-3) eller Legevakten (116117) ved øyeskader for bistand til førstehjelp og for vurdering av transport til sykehus.
Førstehjelpskurs og utstyr
Røde Kors Førstehjelp AS tilbyr hjertestartere og førstehjelpsutstyr til bedrifter, organisasjoner og private.
Ved å kjøpe førstehjelpskurs fra Røde Kors Førstehjelp støtter du vårt humanitære og operative arbeid. Overskuddet tilbakeføres til lokalt Røde Kors i nabolaget hvor kurset holdes.
Har du spørsmål eller kommentarer?
Denne artikkelen er skrevet av Einar Irjan Ananiassen, seniorrådgiver førstehjelp i Norges Røde Kors. Vi tar gjerne i mot innspill og synspunkt.
Nyhetsbrev førstehjelp
Ønsker du sesongbaserte førstehjelpstips, invitasjon til gratis førstehjelpskurs og aktuell førstehjelpsinformasjon?
Vi sender ut dette nyhetsbrevet 4-5 ganger i året. Hensikten er å gjøre deg mer forberedt på å gi god førstehjelp.
Røde Kors sitt førstehjelpsarbeid er fastsatt i Røde Kors Hovedprogram 2024-2026. Samfunnsmål: Redde liv nasjonalt 2b: Styrke befolkningens førstehjelpskompetanse og egenberedskap.
Les også Røde Kors sin førstehjelpsstrategi 2021-2023.