Sepsis - en livsfarlig sykdom
Sepsis kan gi livstruende skader på indre organer, som følge av infeksjon i blodet og komplikasjoner i immunforsvaret. Den som er rammet må raskt få antibiotika og livreddende behandling på sykehus.
Symptomer på sepsis
Det kan ofte være vanskelig å vite om en person har sepsis. Du må ha mistanke om sepsis, hvis du observerer to eller flere av disse symptomene:
- Nyoppstått forvirring eller desorientering.
- Pustebesvær
- Hjertebank
- Klam eller svett hud
- Skjelvinger, feber eller følelse av å være iskald.
- Ekstrem smerte eller ubehag som ikke blir bedre av smertestillende medisin.
Eldre med sepsis
Feber, høy puls og pustebesvær er forholdsvis vanlige tegn på sepsis. Likevel hender det at eldre over 65 år ikke har disse symptomene. De har gjerne utslag på desorientering. Dette gjør at sepsis hos eldre kan bli oversett, fordi man forveksler generell forvirring med tidlig utslag på demens. Derfor bør man ha i bakhodet at sepsis kan være årsak til plutselig og nyoppstått forvirring hos eldre.
Førstehjelp ved sepsis
Sepsis må behandles på sykehus raskest mulig for å unngå alvorlige og livstruende skader.
- Ring 1-1-3 for hjelp til å avdekke om personen må til sykehus for behandling.
- Mens man venter på ambulanse, må man overvåke bevissthetsnivået og den generelle tilstanden.
- Gi gjerne litt vann, dersom personen klarer å drikke selv.
- Hvis personen mister bevisstheten, legg i sideleie og overvåk pusten
- Ved pustestans start hjerte- og lungeredning.
Informasjon om sepsis
Sepsis er en tilstand hvor kroppens immunforsvar overreager når blodet blir utsatt for bakterier, infeksjoner eller uønskede mikroorganismer. Denne overreaksjonen kan føre til livstruende organsvikt.
Det anslås at rundt 10.000 mennesker får sepsis hvert år i Norge. Dødeligheten er på rundt 20%. Av de som overlever får omtrent halvparten alvorlige senskader. Sepsis kan ramme alle, men det er spesielt eldre og folk med underliggende sykdommer som er mest utsatt:
- Lungebetennelse
- Diabetes
- Urinveisinfeksjoner (eller andre infeksjoner)
- Kreft (som har blitt behandlet og som dermed har gitt redusert immunforsvar)
Men friske og unge som har fått rift på huden eller kuttskader har også i ekstreme tilfeller blitt rammet av sepsis. Så om noen får symptomene som er beskrevet på denne siden, i etterkant av en skade, så må bør man raskt få mistanke om sepsis.
Det viktigste du skal ta med i fra denne artikkelen er at sepsis er en farlig tilstand, og at du skal ha lav terskel for å ringe 1-1-3 ved mistanke om sepsis.
Førstehjelpskurs og utstyr
Røde Kors Førstehjelp tilbyr hjertestartere og førstehjelpsutstyr til bedrifter, organisasjoner og private.
Ved å kjøpe førstehjelpskurs fra Røde Kors Førstehjelp støtter du vårt humanitære og operative arbeid. Overskuddet tilbakeføres lokalt Røde Kors i nabolaget hvor kurset holdes.

Røde Kors Hovedprogram 2021-2023. Samfunnsmål: Redde liv lokalt 2.1.4 Styrke befolkningens førstehjelpskompetanse og egenberedskap. Les også Røde Kors sin førstehjelpsstrategi 2021-2023.