Tre jenter sitter rundt en pult i et klasserom Vis bildetekst
(Foto: Røde Kors)

Til læreren – Fra Røde Kors

Leter du etter gode undervisningsopplegg om krig og konflikt, folkerett, psykisk helse, ensomhet og utenforskap, nettvett – eller digital leksehjelp? Da kan vi hjelpe deg!

Undervisningsoppleggene fra Røde Kors er gratis i bruk, utviklet av pedagoger med lang skoleerfaring, og universelt utformet.

Ett år med krig: Undervisningsopplegg om krigen i Ukraina

Røde Kors har utviklet undervisningsopplegg om krigen i Ukraina, for barneskolen, ungdomsskolen og videregående skole.

Undervisningsoppleggene inneholder blant annet powerpointpresentasjoner, arbeidsark, podkast og lenker til filmer og tekster, samt veiledning til læreren. Alle undervisningsoppleggene har fokus på:

 • å la barn og unge snakke om det de har hørt, lest og sett
 • kildekritikk
 • humanitære behov
 • regler i krig
 • håp
 • å unngå hets av barn med russisk bakgrunn
Skjermbilde av nettsiden narkrigenraser.no
(Skjermbilde: narkrigenraser.no)

Skoletimer direkte – over zoom 

Vi tilbyr direkte skoletimer over zoom, om temaer knyttet til krig og konflikt. Til nå har rundt 6000 skoleelever deltatt på skoletimer over nett. 

Elevene får:

 • en skoletime på 45 minutter, planlagt og gjennomført av lærere 
 • stille spørsmål
 • møte eksperter fra Røde Kors 
 • stille spørsmål til ekspertene 
 • svare på oppgaver på nettbrett eller mobil
 • alltid litt bevegelse og aktivitet 
En skoleklasse kikker på en stor skjerm der skoleundervisning pågår digitalt

Neste skoletime over zoom blir i september 2023. Følg med på denne siden eller følg oss på Facebook for detaljer når det nærmer seg.

Besøk Den hvite bussen – for 10. klasse og videregående 

Ta elevene dine med på en virtuell reise med Den hvite bussen, fra fangenskapet i konsentrasjonsleirene, til friheten i Sverige. «Reisen» foregår på vårt opplevelsessenter i Oslo, på en original buss fra redningsaksjonen ‘Hvite busser’ i 1945.

Fire barn sitter på gulvet foran en hvit buss og løser en oppgave

Etter bussturen deles elevene i grupper, som får utdelt hver sin ‘escape-boks’. Gjennom samarbeid og bruk av ulik kompetanse skal de løse koder og helst klare oppdraget de finner – innen tidsfristen.  

Sentralt i opplegget er historien om én av krigens mange motstandsfolk – denne gangen en ung kvinne som var helt sentral i frigjøringen av fangene med de hvite bussene. Vi trekker også linjer fra andre verdenskrig fram til vår tid. 

Les mer og book tid for din klasse! 

Krig og konflikt – for ungdomsskole og videregående

Nettstedet 'Når krigen raser' inneholder en rekke gratis undervisningsopplegg om blant annet menneskeverd, menneskerettigheter, krig, våpen og internasjonal humanitærrett.

‘Angrip!’ er et interaktivt, brettspillaktig læremiddel som utspiller seg samtidig både i klasserommet og i en egen app. I klasserommet foregår diskusjonen ved hjelp av et spillebrett. I appen finner elevene kunnskap, gjennom tekst og animasjoner som ser ut til å skje rett foran dem. Elevene må diskutere og ta stilling til strategiske og etiske dilemmaer knyttet til regler i krig.

Bestill på subjectaid.no!

Krig og konflikt – for barneskole

I Salaby finner du aktiviteter og fakta om temaene krig og konflikt. Røde Kors og Salaby har også samarbeidet om temaet På flukt i samfunnsfag, og har tips til deg som får en flyktning i klassen.

Nettvett – for mellomtrinnet og ungdomsskole

'Bruk Hue' er et digitalt undervisningsopplegg om nettmobbing og nettvett. Bruk hue er utviklet sammen med og for elever på mellomtrinnet og ungdomstrinnet, og i samarbeid mellom Røde Kors og Telenor. 

Barn og psykisk helse – for mellomtrinnet

Målet med undervisningsopplegget er å normalisere følelser, lære barna å kjenne igjen ulike følelser og reaksjoner, og gi dem kunnskap om hva de kan gjøre når ting blir vanskelig. Opplegget inkluderer flere filmer produsert av NRK Super.

For spørsmål om undervisningsoppleggene, skriv til skole@redcross.no.

Digital leksehjelp – for ungdomsskole og videregående

Røde Kors tilbyr digital leksehjelp gratis, trygt og anonymt til elever i ungdomsskole og videregående skole.

Dersom du ønsker informasjon om fysisk leksehjelp, ta kontakt med ditt lokale Røde Kors.