To snøscootere fra Røde Kors foran Pasienthytta på Blefjell. Vis bildetekst
Pasienthytta på Blefjell. Foto: Røde Kors

Arven etter Anders har fått stor betydning

For Anders betydde Røde Kors litt ekstra, og han valgte å tilgodese Røde Kors i testamentet sitt. Med gaven fra Anders kan Røde Kors hjelpe flere på fjellet og gi barn gode opplevelser.

Nytt pasientrom og ferie for barn   

For noen år siden fikk Flesberg Røde Kors i Buskerud en testamentarisk gave på 500 000 kroner. Arven var fra en mann som het Anders, og som bodde i distriktet. Takket være denne arven kunne Flesberg Røde Kors både oppgradere Røde Kors-hytta og gi flere barn gode ferieopplevelser. 

– Det kom veldig overraskende på oss. Foreningen vår har ikke så mange inntektskilder, så den rause gaven ble mottatt med stor glede.

Ellen Bjørndalen Nerheim, daværende leder i Flesberg Røde Kors

– Det første vi ønsket, var selvfølgelig å vise takknemlighet, så vi valgte å besøke gravstedet til avdøde, tenne lys og legge ned blomster.  

En del av arven har blitt til nytt pasientrom og utstyr på Røde Kors-hytta på Blefjell. Som en gest til testator har pasientrommet fått navnet “Andersbua”, oppkalt etter avdøde. I tillegg har gaven bidratt til ferietilbud for barn, som fikk fine turer i fjellet med Røde Kors.  

– Vi forvalter pengene på en god måte, og målet har vært å omsette arven til humanitære aktiviteter, sier den tidligere lokalforeningslederen.

Barn på tur i fjellet
Barn og unge på tur opp til Andersbua i regi av Flesberg Røde Kors. Foto: Røde Kors

Arv fra nære og fjerne 

Ifølge Siri Antonsen, ansvarlig for arv og testamentariske gaver i Røde Kors, er mange av de som ønsker å testamentere til Røde Kors allerede faste givere eller frivillige, men det gjelder ikke alle.

– Det kan også være andre grunner til at noen ønsker å tilgodese Røde Kors. Noen har kanskje ikke hatt anledning til å støtte arbeidet vårt og ønsker å gjøre det etter at de har gått bort. Andre er mer opptatt av hva Røde Kors har betydd for dem. 

Et eksempel er en dame som ønsket å testamentere til Røde Kors fordi Hjelpekorpset reddet familien hennes for mange år siden. Hun ønsket å vise sin takknemlighet i testamentet.

– Uansett grunn er vi svært takknemlige for at noen ønsker å tilgodese Røde Kors. Det gjør at vi kan hjelpe flere, forteller Antonsen.

Testamentariske gaver til Røde Kors

  • Røde Kors mottar testamentariske gaver med stor ydmykhet og takknemlighet. Av respekt for testators vilje bruker vi alltid midlene slik det er beskrevet i testamentet.  

  • Som testator velger du selv om du vil tilgodese internasjonale eller nasjonale aktiviteter, og om du vil gi en gave til Norges Røde Kors eller til din lokalforening. 

  • Om du ønsker å gi en testamentarisk gave til Røde Kors, kan vi tilby gratis advokathjelp.

  • Ønsker du mer informasjon om gratis advokatbistand eller en brosjyre som forklarer det viktigste innen testamentoppsett, ta kontakt med ansvarlig for arv og testamentariske gaver, Siri Antonsen på telefon 916 21 942 eller e-post siri.antonsen@redcross.no  
Portrettbilde av Siri
Siri Antonsen
Ansvarlig arv og testamentariske gaver
E-post
siri.antonsen@redcross.no
Mobil
91621942