Eldre kvinne har besøk av ung kvinne

Klara (87) kan være både bekymret og ensom. Hennes beste medisin heter Ingeborg

Ensomheten synes ofte ikke på utsiden. Men innvendig kan den gnage og tære. Da kan en besøksvenn gjøre stor forskjell.

Hadde du truffet den pensjonerte helsearbeideren Klara Lie på gata, hadde du ikke gjettet at hun er 87 år gammel. Det muntre oppsynet og det utadvendte vesenet gir heller ingen indikasjoner på at Klara, som alle andre mennesker, iblant kan kjenne seg nedtrykt og ensom.

Men med unntak av en studerende niese har ikke Klara noen nær familie i Oslo eller omegn.

Den dagen vi møter henne hjemme i den koselige leiligheten på Majorstua, rydder hun hastig bort et program fra en bisettelse på stuebordet. Snart kommer det fram at Klara har vært i bisettelsen til ikke mindre enn fire venninner i løpet av høsten.

– Når man kommer i min alder, er det mange som faller fra. Det merkes på det sosiale livet, konstaterer hun.

Utbredt og helseskadelig

Klara er ikke alene om å føle seg ensom av og til. Følelsen av å mangle et nettverk er ikke bare utbredt blant eldre i Norge – det rammer mennesker i alle aldre.

Kanskje særlig i disse pandemitider. En undersøkelse utført av Opinion for Røde Kors viste i april at hele 45 prosent av nordmenn mellom 16 og 24 år føler seg mer ensomme på grunn av koronaviruset.

Etter sommeren har man sett en ytterligere forverring. Noen føler seg ensomme i perioder – og det er en kjent sak at det blir ekstra ille i juletider. Andre er ensomme nesten hele tida. Uansett er ensomheten både smertefull og helseskadelig for den som rammes.

Derfor har Røde Kors en rekke tiltak for mennesker som har det litt tøft eller bare trenger noen å prate med. Frivillige i Røde Kors driver blant annet aktivitetshus for ungdom, leksehjelp og besøkstjeneste for de som trenger det.

To kvinner rundt kaffebord
Klara (87) og Ingeborg (28) har alltid mye å snakke om. Besøkene betyr mye for Klara. Som grunnleggeren av Røde Kors besøkstjeneste, Jens Meinich, sa det: «Den beste medisin for et menneske, er et annet menneske». Alle foto: Filter Media

Går aldri tom for noe å snakke om

Besøkstjenesten er nettopp det som hjelper Klara på Majorstua i Oslo. Et par ganger i måneden får hun besøk av Ingeborg Hovde Grimstad (28), som er frivillig besøksvenn for Røde Kors.

Da går de turer, besøker kafeer eller bare sitter og snakker sammen over en kopp kaffe.

– Vi har aldri gått tom for temaer å snakke om. Klara har mange fortellinger å dele fra sitt liv, men vi snakker like gjerne om dagsaktuelle ting eller diskuterer nyhetsbildet. Tiden her går alltid veldig fort, sier Ingeborg.

Hun meldte seg som frivillig besøksvenn for et par år siden, ble kurset av Røde Kors og ble matchet med Klara blant annet på bakgrunn av felles interesser.

Får mye tilbake

Siden har hun kommet hit jevnlig, med unntak av perioden i vår da landet var stengt ned. Da ringte de hverandre i stedet.

– Å være besøksvenn innebærer ikke bare at en kan hjelpe et annet menneske som føler seg ensom – det gir også mye tilbake. Klara har ofte litt andre perspektiver enn de menneskene jeg omgås til vanlig, og det er alltid veldig hyggelig å komme hit. Jeg har aldri angret på at jeg valgte å bruke tid på dette, sier 28-åringen.

Den nesten seksti år eldre venninna, som blant annet har tjenestegjort som sykepleier i Nigeria under ebolapandemien, stemmer i:

– Vi lever i en tid der bare det å følge med på Dagsrevyen kan være stressende og virvle opp minner om sterke opplevelser i fortida. Med Ingeborg kan jeg snakke om det, og ta opp ting som plager meg eller bekymrer meg, sier Klara.

– Men det er også et friskt pust å høre om hennes liv. Alt fra hva hun har drevet med til hverdagsligheter som hvordan hun kommer seg på jobb hver dag når det er pandemi, sier hun.

"Det er nok ingen tvil om at det er mange der ute som kunne ha nytte og glede av en besøksvenn som Ingeborg."

Klara (87)

Også mange unge sliter med ensomhet

87-åringen, som ikke kvier seg for å slå av en spontan prat med fremmede hun møter på spaserturer i nærområdet, sier hun har inntrykk av at mange sliter med ensomhet.

– Jeg tenker mye på studenter, som i disse dager sitter alene på hyblene sine. Kanskje i en by langt hjemmefra der de knapt kjenner noen. Det er nok ingen tvil om at det er mange der ute som kunne ha nytte og glede av en besøksvenn som Ingeborg, sier Klara.

Artikkelen er skrevet av Filter Media i samarbeid med Røde Kors.

Kjøp en gave med mening fra Røde Kors og bidra til at flere får noen å prate med