Barn bader i innsjø Vis bildetekst
44 barn og voksne fikk minner for livet på Ferie for alle utenfor Halden i august. Tekst og foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

Fryd i vannkanten

Barnelatter, bading, tøysete voksne og nye lekekamerater. Ferie for alle inneholder alt det beste sommeren kan by på. Med økt bekymring for økonomien i mange familier har tilbudet stor betydning.

I vannskorpa ligger Marit Lande Øyjord (27) og får en litt alternativ spa-opplevelse. Hvinende barn flokker seg rundt og smører henne inn med våt sand.

– Jeg må nok ta en ekstra dusj i kveld, ler hun. Som frivillig på Ferie for alle gir hun alt for at barna skal ha en morsom sommeruke.

Vi er på Bøkevangen gjeste- og aktivitetsgård utenfor Halden første uka i august, der ti familier er på ferieopphold gjennom Røde Kors. Dagene er fylt av opplevelser som sykling, båttur, kanopadling, klatrepark og mye sosialt samvær.

Barn leker med frivillig i vannet
Marit Lande Øyjord (27) er en av seks frivillige som gir barna og familiene på Bøkevangen gode opplevelser.

Fint avbrekk fra tanker og hverdag

– Vi har det veldig bra her, hele familien, forteller Tamani Alhisan (33) og Moussa Alhamad (34). De er på Ferie for alle for første gang med sine fem barn i alderen to til tolv år. Familien flyktet fra Syria til Libanon i 2012, der de bodde flere år i en flyktningleir i Rashaya. De hadde mistet mange venner og familiemedlemmer på grunn av krigen, og det var farlig å reise tilbake. I 2015 kom de til Norge og bosatte seg i Noresund.

– Det var vanskelig å være ny her. Etter hvert fikk vi jobb på Kiwi og lærte mye norsk der, sier Tamani.

Gjennom helsesøster fikk de tips om Ferie for alle. Det siste året har vært ekstra krevende for familien, og ferien byr på et godt avbrekk fra tankene og hverdagen.

– Det er fint å få fri og tenke på noe annet. Her er det mye å finne på og mange hyggelige folk. Vi har fått nye venner som vi kommer til å ha kontakt med etterpå. Og barna storkoser seg!

Tamani Alhisan (33)
Liten gutt leker med mor og far i sanden
Hazim (2) kunne ikke hatt det bedre. Her har mamma Tamani og pappa Moussu god tid til lek og moro.

Mestringen hos barna motiverer

– Dette oppholdet har vært fantastisk. Alle har lagt bort telefonene og er med på leken, forteller ferieleder og frivillig Maria Mosserud. Hun har jobbet med Ferie for alle i fem år og vært på utallige opphold.

Det som motiverer henne mest, er å se hvordan barna mestrer nye ting.

– Mange av barna har aldri prøvd å gå på ski, klatre eller svømme. De er redde og tør ikke i starten. Så hjelper vi dem til å utfordre seg selv, og de opplever at de klarer ting. Det er utrolig givende å se.

Ferieleder Maria utenfor hus på Bøkevangen
– De frivillige er fantastiske og skaper god stemning. De får med familiene på alt, uansett vær, sier ferieleder Maria Mosserud i Røde Kors.

Tøffere økonomisk

Maria tror det har blitt tøffere økonomisk for mange den siste tiden. Hun og Røde Kors-frivillige over hele landet ser en klar tendens: Stadig flere barnefamilier er bekymret for økonomien og høsten.

– Dette er familier som har hatt det tøft gjennom hele koronapandemien og som har vært bekymret for økonomien lenge. Det vi ser tydelig nå, er at de som har hatt det vanskeligst fra før, får det betydelig tøffere, sier Pernille Lemming, leder for landsråd omsorg i Røde Kors.

Denne sommeren har Røde Kors hatt ulike tilbud for flere tusen barn og ungdom rundt i Norge, med Ferie for alle som den største aktiviteten.

– For barna betyr det enormt mye å få gode ferieopplevelser sammen med familien sin – på lik linje med barn som vokser opp i familier med bedre råd. I disse aktivitetene forteller foreldrene at de gruer seg til en krevende høst med høye strømpriser og økte utgifter til mat og husholdningsartikler.

Pernille Lemming, Røde Kors
Familie på trapp utenfor hytte
– Noe av det morsomste var klatreparken og båttur mellom Norge og Sverige, forteller Tamani og Moussa, som er her med sine fem barn.

En stor klem

Ferien på Bøkevangen nærmer seg slutten, og den siste kvelden er det avskjedsfest. Ti familier har knyttet nye vennskap og fått minner for livet. Moussa har noe viktig på hjertet før avreise:

– Vi vil gi en stor klem til ferieleder Maria og alle de frivillige her. De er så flinke og passer på at alle har det bra. Tusen takk til Røde Kors!

To gutter leker på gressplen
Noah (7) og Yasir (6) har blitt gode lekekamerater på Ferie for alle. De har mye spennende å fortelle om når skolen begynner igjen.

Ferie for alle

  • Gratis tilbud til familier med svak økonomi som har minst ett barn i alderen 6–13 år. 
  • Gjennomføres i skolens ferietid og varer fra tre til seks netter. 
  • Røde Kors-frivillige tilrettelegger og følger familiene gjennom feriedagene. 
  • En aktiv ferie der mye foregår utendørs, uansett vær og årstid.  
  • Bidrar til sosial inkludering og nettverksbygging.

Støtt vårt arbeid