Familie på sommerferie Vis bildetekst
– Det er fint å møte andre i samme situasjon, og vi har hatt som mål å prate med alle. Nå har vi fått mange nye venner og er invitert på middag til en familie, forteller Sølvi Karlsen, som er her med Morten Sandum og barna Oliver (8), Erlend (8) og Thomas Aron (13). Tekst: Camilla Gilje Thommessen / Foto: Id Anna Skrivarhaug

– Dette bygger oss sterkere som familie

Gjennom Ferie for alle får barn over hele landet gode ferieopplevelser med familien. For Sølvi, Morten og barna betyr det mestring, samhold, nye venner og varige minner.

– Se en krabbe! Se, se! En liten gutt kommer løpende og holder stolt frem en bøtte med sjøvann der en minikrabbe virrer frem og tilbake. Flere unger flokker seg rundt bøtta, like fascinert som barn alltid har vært når krabber fanges.

Det er Ferie for alle på sommerøya Tjøme ytterst i Oslofjorden. Vennskap knyttes og minner skapes. Denne uka i starten av august er elleve familier fra Vestfold samlet på Røde Kors’ feriested Eidene og får et avbrekk fra hverdagen. Det betyr mye. Her fylles dagene med aktiviteter og samhold som gir ringvirkninger langt utover den ene ferieuka.

Barn leker på stranda
På Røde Kors’ feriested Eidene på Tjøme står sommeraktivitetene i kø. Her får barna være med på alt fra padling og krabbefiske til klatring og bueskyting.

Mange sliter med økonomi

– Det er helt fantastisk å være her. Det er en aktiv ferie, og vi ser at barna har vokst på dette. De opplever mestring gjennom å padle kajakk, klatre og stå på sup. Og alle har fått nye venner, forteller Sølvi Karlsen (36). Hun og familien er her for tredje gang.

Det er mange grunner til at familiene kommer hit. Felles er at de ikke har midler til å reise på ferie selv. For Sølvi og mannen Morten Sandum (41) handler det om lange perioder med rus og en økonomi som gikk feil vei. Nå er livet i ferd med å snu til det bedre.

– Alt var helt på bånn, og nå jobber vi oss opp igjen. Blant annet må økonomien på plass. Hadde det ikke vært for Røde Kors, hadde barna kjent mye mer på konsekvensene av våre dårlige valg. Det er ikke rett at de skal lide for det. Det betyr så mye for oss å være her, dette bygger oss sterkere som familie, sier de.

Sølvi har aldri kjent på noe stigma ved å delta på Ferie for alle og vil bidra til åpenhet rundt ulike familiers utfordringer.

– Vi ser hvor mye økonomi har å si. Det er mange som sliter med penger, og det er viktig å være åpne rundt dette.

Sølvi Karlsen (36), deltaker på Ferie for alle
Familie på båt
Oppskriften på en fin ferie? Ofte handler det bare om å gjøre noe annet enn det hverdagslige. Oppleve noe nytt sammen med mamma eller pappa, få nye venner, være ute i naturen. Det gir Ferie for alle rom for. Her er Kudret og Mustafa Kaya på båttur med to av barna sine.

20 år med Ferie for alle

I år markerer Røde Kors 20 år med Ferie for alle. Tilbudet er ikke blitt mindre aktuelt gjennom disse årene. Stadig flere barn i Norge vokser opp i lavinntektsfamilier, noe som merkes spesielt godt i feriene. I sommer har mer enn 11.000 barn og unge vært med Røde Kors på aktiviteter over hele landet.

– Dette har vært en kjempebra sommer. Vi har hatt flotte ferieopphold med fine familier, forteller Torild Wivestad Johansen (67), leder for Ferie for alle i Vestfold. Hun har vært frivillig i Røde Kors i 45 år, og Ferie for alle er hjertebarnet.

– Her er barna i fokus. Det å være et medmenneske sammen med familier som har en utfordrende hverdag, er så givende.

Frivillig i Røde Kors
– Jeg har vært med i Røde Kors i 45 år, dette blir en livsstil, sier Torild Wivestad Johansen (67), leder for Ferie for alle i Vestfold.

Fint med mobilfri sone

Frivillig Per Vidar Carlsen (70) har vært her i to uker og får mye positiv feedback fra barna.

– Barn trenger ikke dra til utlandet, det er ofte foreldrene som ønsker det. Ungene er fornøyd med en telttur eller kanotur. Her får de så mange flotte opplevelser at de har masse å fortelle når de er tilbake på skolen.  

For 13-åringen Thomas Aron er ferien på Tjøme midt i blinken. Han spiller bordtennis med nye venner, går tur i skogen og synes han klarer seg fint uten å være på mobilen hele tiden.

– Alle er jo ute uansett. Og så drikker vi te sammen! Jeg kommer gjerne tilbake hit, smiler han.

Ferie for alle

  • Gratis tilbud til familier med svak økonomi som har minst ett barn i alderen 6–13 år. 
  • Gjennomføres i skolens ferietid og varer fra tre til seks netter. 
  • Røde Kors-frivillige tilrettelegger og følger familiene gjennom feriedagene. 
  • En aktiv ferie der mye foregår utendørs, uansett vær og årstid.  
  • Bidrar til sosial inkludering og nettverksbygging. 
Barn og voksne padler
Ferie for alle gir barn og familier opplevelser for livet. I sommer var mer enn 11.000 barn og unge med Røde Kors på aktiviteter over hele landet.

Les mer om Ferie for alle