To unge menn trener surfing på en strand Vis bildetekst
Her får Aroza (10 år) tips og triks til surfingen fra en av instruktørene ved Lofoten Beach Camp. Foto: Sol Sigurjonsdottir/ Røde Kors

Drømmedag med surfing og strandlek i Lofoten

Hele 12.000 barn deltok i løpet av sommeren på ulike sommeraktiviteter med Røde Kors. I Lofoten ble det arrangert surfedag for aller første gang.

– Dette er en fantastisk opplevelse for ungene, jeg ser at de mollkoser seg her i dag. Det er viktig at de har noe å se tilbake til når sommeren går mot slutten, sier Tonje Liasjø. 

lofoten-3
– Ungene mollkoser seg på surfedag, sier Tonje Liasjø. Hun er mamma til Kevin (12 år, til venstre) og Evan (7 år). Evan er allerede ute i vannet hvor han får surfeopplæring fra flinke instruktører hos Lofoten Beach Camp. Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors

Liasjø er mamma til Kevin (12 år) og Evan (7 år). I sommer var de sammen på dagstur med Ferie for alle i Røde Kors Vestvågøy til Flakstadstranda.Vestvågøy Røde Kors er ett av Røde Kors’ lokallag rundt omkring i landet hvor man i sommer har en rekke aktivitetsdager for barn og familier gjennom sommeren. Her er de på tur vær tirsdag med ulike deltakere, enten på båttur, fisketur, grilling på stranda. Eller som denne tirsdagen, hvor det er surfing på Flakstadstranda.

Det er første gang lokallaget har tatt med «Ferie for alle»-deltakere på surfetur, og både barna og de voksne forteller at de har hatt en fantastisk dag på den kritthvite sandstranda i Lofoten.

Rekordmange med på sommeraktiviteter

I sommer har mer enn 12.000 barn vært med på ulike ferieaktiviteter i regi av Røde Kors. I år er det rekordmange barn som blir med på sommeraktiviteter med Røde Kors. I løpet av sommeren arrangeres det en rekke aktivitetsdager og blir utdelt aktivitetspakker, i tillegg til lengre ferieopphold gjennom «Ferie for alle». 

Selv om koronaviruset satt en stopper for noe planlagt aktivitet denne sommeren, var det viktig for Røde Kors å også i år ha et tilbud til barn og familier som av ulike årsaker ikke har mulighet til å dra på ferie.

– Alle barn skal ha gode ferieopplevelser å dele når skolen og hverdagene nå begynner, også etter denne spesielle sommeren, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Flere dagsturer og aktivitetspakker

Nytt i år har vært enda flere dagsturer og enda flere lokale aktiviteter enn tidligere. Noen har besøkt Bjørneparken eller Tusenfryd, andre har overnattet på ishotell i Pasvik, besøkt dyreparken i Kristiansand eller vært med på krabbefiske og båtturer. Det er også blitt delt ut aktivitetspakker med leker, turutstyr og gaveekort på opplevelser familiene kan gjøre sammen.

I Vestvågøy er deltakerne fornøyd med tilbudet om dagstur. På Flaksrad har barna som ville fått muligheten til å lære å surfe på surfebrett ute i sjøen sammen med flinke instruktører fra Lofoten Beach Camp. Med våtdrakt, hette og surfevotter er det få som rekker å fryse i vannet mens man øver seg på surfing, selv om det er nokså friskt i vannet.

Lofoten_2
Det er første gang Vestvågøy Røde Kors arrangerer surfedag med Ferie for alle. I år er det blitt flere aktivitetsdager og lokale aktiviteter i regi av Ferie for alle. Alle aktiviteter følger gjeldende smittevernregler. Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors

For de minste barna er det strandlek, bygging av sandslott og varm toddy på programmet, før turen går videre til en lokal restaurant for middag.

– Jeg håper at Røde Kors fortsetter med denne typen feriedager fremover. Ungene får leke i havet og koser seg, hva er vel bedre enn det? Jeg tror det er gull verdt at ungene har hatt denne dagen å se fram til i sommer, sier mamma Tonje Liasjø.

– Når ut til 8.000 flere barn

Ferie for alle er et ferietilbud til barnefamilier som av ulike årsaker ikke selv har råd til å reise på ferie. For Røde Kors er det viktig at hele familien får dele minner og gode opplevelser sammen, derfor reiser hele familien sammen på ferieoppholdet.

Røde Kors takker regjeringen, stortinget, næringslivet og private givere som gjør det mulig for enda flere barn å få positive opplevelser.

– Røde Kors er glade for at vi får gjennomført dette løftet i sommer hvor vi når ut til 8.000 flere barn enn vanlig, sier Apeland.

Les mer om Ferie for alle her