En gutt kjører på ski ned bakke Vis bildetekst
– Det som har vært mest gøy, er å gå på ski. Jeg liker både slalåm og langrenn, sier Oskar Hultberg Andersen (9). I Vrådal fikk han prøve mange ulike løyper i bakken, til og med den sorte løypa.

– Ferien skal handle om barna

Med plussgrader og påskestemning i bakken hadde familien Hultberg en flott vinterferiedag i Vrådal. – Dette er en fantastisk mulighet for oss å få reise på ferie sammen, sier mamma June Hultberg.

– Barna har hatt det så gøy, og vi storkoser oss. Høydepunktet har definitivt vært å stå på ski. Det er sånne ting vi ikke får gjort hjemme, så da er det ekstra stas, sier Hultberg videre.

Hun er på vinterferie med datteren Simone (11) og nevøen Oskar (9). For andre gang er de på ferie i Vrådal i Telemark. Oskar har allerede rukket å teste den svarte løypa i slalåmbakken, mens Simone heller kjører rattkjelke. Selv om sola skinner og det nesten er påskestemning, er det fortsatt gode forhold i bakken.

– Dette er en fin måte for meg og barna å få oppleve litt, og å få kunne dra på ferie sammen. Det er ikke noe vi gjør så mye ellers, så det er kjempefint å få muligheten til det gjennom Ferie for alle, sier June.

Hun har selv engasjert seg som frivillig i Røde Kors, og er med i Hjelpekorpset i lokallaget. Foreløpig er hun under opplæring, og håper å være operativ innen mai.

– Jeg har lært utrolig mye gjennom Hjelpekorpset i Røde Kors. Jeg har tenkt i mange år at jeg har lyst til å bidra som frivillig. Det blir veldig spennende å bli med for fullt til sommeren, sier hun.

Vrådal Ferie for alle
– Man skal ikke være flau over at man har dårligere råd enn andre, sier June Hultberg. Her på vinterferie med datteren Simone (11 år) og frivillig Carina Sandberg (til høyre).

Stadig økende pågang

I vinterferien er det nesten 500 barn og foresatte som reiser på vinterferie med Ferie for alle. De er fordelt på ti ferieopphold over hele landet. Omlag 100 Røde Kors-frivillige er med på ferieturene i vinterferien. De gjør en betydningsfull innsats for at barn og familier får mulighet til å reise på ferie sammen.

Ferien kan bli lang dersom familien ikke har råd eller mulighet til å reise på ferie, og du sitter igjen alene mens «alle andre» reiser på ferie. Det viktigste er ikke hvor man drar, men hva man gjør sammen i ferien.

– Det er så mange flere enn det man vet om som har økonomiske problemer. Jeg synes ikke det er noe man skal skamme seg over. Man skal ikke være flau over at man har dårligere råd enn andre. Vi har det jo bra vi også!

Røde Kors når stadig ut til flere, men samtidig er det mange på ventelistene. I år øker Ferie for alle kapasiteten, blant annet med to ekstra ferieopphold nå i vinterferien.

– Jeg hadde aldri hørt om Ferie for alle, og visste ikke at det var et tilbud som fantes før i fjor. Det er kjempefint at familier som har det litt vanskelig økonomisk får muligheten til å ta med barna på ferier, sier Hultberg.

– Man skal ikke være flau over å ha dårlig råd

Stadig flere og flere barn vokser opp i familier som strever økonomisk. Over 106.000 barn i Norge vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt, ifølge tall fra SSB. Røde Kors samarbeider med hjelpeapparatet om å nå ut til disse barna.

Røde Kors mener alle barn fortjener gode ferieopplevelser. Nå håper Røde Kors på enda flere frivillige som vil være med på å gi enda flere barn gode ferieopplevelser fremover.

– Aktivitetene her handler om barna, og det synes jeg er kjempefint. Det er barna det skal handle om når man er på ferie. Jeg koser meg så lenge de koser seg, sier June.

Hva er ferie for alle?

  • Ferie for alle er et ferietilbud til barnefamilier som ikke selv har råd til å reise på ferie.
  • Det er mange ulike årsaker til at familiene ikke har mulighet til å reise, men felles for dem er at barna ikke får de samme mulighetene som andre barn.
  • Det er ansatte i kommunen som melder familier på Ferie for alle. Minst ett av barna i familien må være i barneskolealder.
  • For Røde Kors er det viktig at hele familien får dele minner og gode opplevelser sammen. Derfor reiser hele familien sammen på ferieoppholdet.
  • Alle ferieopphold gjennom Ferie for alle ledes av frivillige i Røde Kors.

 

Les mer om Ferie for alle