En voksen leksehjelper, kvinne hjelper en ung kvinne med lekser Vis bildetekst
Gjensidig glede: Tove Bjørner Lindeberg (t.v) synes det er fint å kunne hjelpe til med leksene. Maymun Ahmen Jaman (15) synes de får god hjelp.

Gikk opp to karakterer etter leksehjelp på Fellesverket

15 år gamle Maymun Ahmen Jaman forteller at hun har gått opp hele to karakterer i matte etter at hun begynte å gå fast på leksehjelp. I tillegg har hun fått mange gode nye venner.

 – Det er veldig hyggelig å komme på leksehjelpen. Det er fint å komme hit hvis noe er vanskelig på skolen. Særlig matte, naturfag og engelsk trenger jeg ofte hjelp til, sier 10. klassingen.  

Hun legger også til at hun har fått mange nye venner på leksehjelpen.  

– Det er deilig å få svar på det man trenger hjelp til, og kunne bli ferdig med en oppgave eller innlevering der og da. Jeg har gått fra 2 til 4 i matte, fordi jeg har fått så god hjelp her, forklarer Maymun. 

Leksehjelp 2_2020
Et godt sted å være: Maymun Ahmen Jaman (15) trives på leksehjelpen. Her sammen med leksehjelper Tove Bjørner Lindeberg.

Også de ferskeste deltakerne på leksehjelpen forteller at de har stort utbytte av hjelpen lærerne gir. Abullahi Ali Salad er på leksehjelpen for andre gang. Han jobber med en oppgave som handler om samarbeid.  

– Jeg fikk mye hjelp forrige gang jeg var her. Det var rett før en prøve i norsk. Jeg var veldig fornøyd med hjelpen jeg fikk, og fikk faktisk 5 på prøven, sier Abullahi. Han forteller at det kan være vanskelig å jobbe alene med skoleoppgaver hjemme, og at han ble anbefalt leksehjelpen av en lærer på skolen. 

«Nå synes jeg matte er gøy, fordi jeg forstår det»

Maymun Ahmen Jaman (15)

Maymun forklarer at hun også har stort utbytte av å komme på leksehjelpen – Nå synes jeg matte er gøy, fordi jeg forstår det, sier hun. 

Leksehjelp 3
Ny på leksehjelpen: Abullahi Ali Salad (22) er på leksehjelpen for andre gang. Her sammen med leksehjelper Fredrik Dalen.

Fardawsa Mohamed ble tipset om leksehjelpen av en venn, og jobber med samfunnsfag denne ettermiddagen. Hun skriver en oppgave om demokrati. 

– Jeg er her av og til, og hver gang jeg er her får jeg den hjelpen jeg trenger, sier hun. Leksehjelperne er profesjonelle og jeg synes det er fint at de frivillige har ulik bakgrunn med forskjellige fag. Da får man hjelp til det meste man lurer på, forklarer hun. Fardawsa er kjent med Røde Kors fra før, blant annet fordi hun selv er frivillig som besøksvenn i Røde Kors.

Leksehjelp 4
Får god hjelp hver gang: Fardawsa Mohamed (22) får hjelp av leksehjelper Karin Følkner, som er pensjonert lærer og har undervist i fagene norsk og samfunnsfag.
Leksehjelp 5
Verdifull hjelp: Fardawsa Mohamed (22) føler hun får den hjelpen hun trenger på leksehjelpen. Her sammen med leksehjelper Knut Erik Skarning, som er på leksehjelpen to ettermiddager i uken.

Givende for begge parter 

 – Her føler du virkelig at du kan hjelpe ungdommene. De er takknemlige og motiverte alle sammen. Det opplever du ikke alltid ellers. De er greie og hyggelige elever, og sammen får vi utrettet noe, forklarer leksehjelper Knut Erik Skarning.  

Skarning presiserer at man ikke behøver å være lærer for å bli leksehjelper.   

– Alle kan hjelpe til med språkforståelse for eksempel. Så lenge man kan skrive og prate norsk flytende, kan man bidra på leksehjelpen, sier han.  

Den pensjonerte læreren forteller at det gir ham mye å tilbringe to ettermiddager i uken på Fellesverket i Sandvika.  Hver ettermiddag vi har hatt leksehjelp blir vi enige om at i dag har det vært hektisk, sier han og ler godt.  

– Både leksehjelperne og ungdommene er enige om at dette er et bra tilbud, som begge parter setter pris på. Og ikke minst oppfordrer de flere til å bli leksehjelpere.  

Bli frivillig digitale leksehjelp