En hjelpekorpser er på båt Vis bildetekst
I sommer har Røde Kors over 200 båter i beredskap langs hele norskekysten og er klare til å rykke ut ved ulykker. Foto: Arild Blomkvist/Røde Kors

5 sommertips fra Røde Kors

Sommeren er her og Røde Kors oppfordrer alle til å både benytte seg av naturen og ta nødvendige forholdsregler for en tryggest mulig sommer.

Vi anbefaler deg å sette deg inn i de ulike -vettreglene for hvor du skal oppholde deg – om det er på sjøen, i fjellet eller på festival – i tillegg til å gjøre deg kjent med grunnleggende førstehjelp. Dette kan gi deg en trygg sommer samtidig som du kan være en trygghet for andre.

Her har vi samlet 5 tips for en sikker sommer:

1. Bruk redningsvest

Mange ferdes med båt om sommeren, og med dette enkle grepet kan du øke din og dine nærmestes sikkerhet når du er på sjøen. Vi anbefaler å ikke bare ha redningsvesten med i båten, men å ha den på når du oppholder deg i båt og på brygger.

Selv om du kan svømme, er det lettere å komme seg i sikkerhet og få hjelp hvis du flyter. Skal du ferdes i båt, bør du følge sjøvettreglene.

2. Ha respekt for vannet

Været kan endre seg og strømforhold og kaldt vann kan gjøre svømmeturen farlig. Derfor gjelder det her som i fjellet; vend i tide, det er ingen skam å snu! Vannvettreglene gir deg flere tips om hva du bør tenke på.

3. Les og sett deg inn i Fjellvettreglene

Fjellvettreglene er like aktuelle sommer som vinter, og disse hjelper deg med å planlegge og gjennomføre fantastiske turer. Ta trygge valg og ta hensyn til været.

4. Ta vare på deg selv og andre på festival

Ta forholdsregler som gir deg og de rundt deg en god festivalopplevelse. Drikk med måte, drikk nok vann og beskytt deg selv – med både solkrem og kondom.

Pass også på andre ved å si fra dersom du ser noen som trenger hjelp.

5. Lær deg førstehjelp

Hvis du oppholder deg litt vekk fra de store folkemengdene, som på fjellet, ved sjøen eller i skogen, kan det ta tid før helsepersonell ankommer.

Derfor kan din kunnskap om førstehjelp bidra til å redde liv og redusere skader. På våre nettsider finner du mer informasjon og videoer hvor du kan lære førstehjelp

Alt i alt er det viktig å kjenne etter hva kroppen din orker og kjenne dine egne grenser. Du kan ikke hjelpe andre uten først å ta vare på deg selv.

Hjelpekorpsene er i beredskap

Røde Kors Hjelpekorps er som ellers i året i beredskap, men i forbindelse med økt utfart på sjøen om sommeren har vi høynet beredskap flere steder langs kysten.

65 av landets i alt 280 hjelpekorps har spesialisert seg på søk og redning ved og på sjø og vann. Til sammen har Røde Kors over 200 båter i beredskap langs hele norskekysten og er klare til å rykke ut ved ulykker.