– Vi trykket på den store røde knappen og kastet oss i bilen

Røde Kors frivillige tar hånd om passasjerer evakuert fra Viking Skyfra

Da cruiseskipet Viking Sky måtte evakueres på Hustadvika, meldte over 200 frivillige fra Røde Kors seg til tjeneste.

Aksjonsledergruppen i Møre og Romsdal Røde Kors Hjelpekorps satt i et møte da meldingen om at cruiseskipet Viking Sky hadde problemer kom inn. På kort tid meldte over 200 frivillige seg til tjeneste.

Trond Inge Larsgård var en av aksjonslederne for Røde Kors sin innsats i forbindelse med at 1.373 passasjerer og mannskap på cruiseskipet Viking Sky kom i havsnød utenfor Hustadvika i Møre og Romsdal. Mayday-meldingen ble sendt ut fra skipet rundt klokken 14 lørdag.

Trond Inge Larsgård var aksjonsleder for Røde Kors
I SIKKERHET: Trond Inge Larsgård var aksjonsleder for Røde Kors under evakueringen av passasjerene fra cruiseskipet Viking Sky. Etter ett døgn med hektisk innsats ankom skipet Molde havn der passasjerene endelig kunne puste ut.

 

474 passasjerer evakuert

474 passasjerer ble evakuert med helikoptre da skipet mistet motorkraft. Mange fikk skader da inventar løsnet og vannet flommet inn via et ødelagt skott.

Like før klokken 14.30, mens fem fra aksjonsledergruppen satt i et planleggingsmøte i Ålesund, ringte varslingsgruppen. Samtalen ble satt på høyttaler og vedkommende fortalte om situasjonen, og spurte hva vi skulle gjøre, forteller Larsgård.

– Jeg kjenner området godt siden besteforeldrene mine er fra Bjørnsund. Jeg fikk en dårlig magefølelse da jeg hørte hva som var sagt.

Statsråd Tybring-Gjedde besøkte frivillige i Molde

Etter at cruiseskipet var vel i havn i Molde, oppsummerte aksjonsleder Ole Jan Tønnesen i Røde Kors aksjonen for blant andre statsråd for samfunnssikkerhet, Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

187 frivillige meldte seg på få timer

Det som var et planleggingsmøte før årsmøtet neste helg, gikk brått over i en storstilt aksjonsledelse.

– Vi trykket på den store røde knappen og kastet oss i bilen, sier Larsgård.

Underveis fra Ålesund til Molde, i passasjersetet mens operativ leder John Ervik kjørte, jobbet Larsgård på spreng for å få oversikt og for å planlegge innsatsen.

– Vi bestemte oss for å brenne av alt kruttet på en gang.

Hyller de frivillige

Lørdag kveld loggførte Røde Kors 187 frivillige på evakueringssenteret i Brynhallen på Hustad. Både Larsgård og Mette Skavnes, som er leder i Kristiansund og Omegn Røde Kors, hyller alle frivillige som meldte seg.

– Mobiliseringen av frivilige gikk veldig effektivt. Fræna kommune var på plass etter ca. 30 minutter og Molde Røde Kors var på plass da Kristiansund Røde Kors ankom ca 30 minutter senere, sier Skavnes.

Viser folk i idretts hall evakuering

Allerede lørdag kveld var 187 frivillige på plass i evakueringssenteret på Hustad. Foto: Møre og Romsdal Røde Kors.

Roser samvirke - og nødnett

Larsgård trekker frem samvirket med myndighetene og andre organisasjoner som veldig bra. Det å kunne snakke på samme nødnettet var helt sentralt for at aksjonen nå betegnes som vellykket.

– Jeg hadde nødnett i sekken og da vi hørte at brannvesenet i Bud, som sto og så på skipet, sa «båten går på grunn om fem minutter om den fortsetter slik» skjønte jeg at dette var alvorlig.

I oktober deltok Møre og Romsdal Røde Kors i Nasjonal helseøvelse i Kristiansund. Der ble det trent på blant annet masseskade og drifting av evakuert- og pårørendesenter. Øvelsen kom godt med i aksjonen på Hustadvika.

– Erfaringene fra Helseøvelsen høsten 2018 kom til nytt og hadde mye å si for at samhandlingen fungerte så bra. Dette bekrefter at øvelser er viktig og ikke minst motiverende, sier Skavnes.

Kommunikasjonen under selve aksjonen fungerte også som den skulle.

Røde Kors-frivillige henter evakuerte i helikopter
Passasjerer som var evakuert fra cruiseskipet ble tatt hånd om av Røde Kors og andre frivillige på fastlandet på Hustadvika.

– Da ett av helikoptrene meldte på sambandet at de var på vei inn med en kvinne som var svært dårlig, var det «knips i fingeren» så var alle klare på bakken i det helikopteret satte hjula på landjorda, sier han.

Mange av cruiseturistene har nå fløyet til sine respektive hjemland, mens noen skadde fremdeles er innlagt på sykehus. I Kristiansund var det mandag rundt 100 passasjerer innlosjert på et hotell i påvente av å få reise hjem.

Alt bare ordnet seg

I den foreløpige oppsummeringen fra Møre og Romsdal Røde Kors er det mye positivt å ta tak i.

Vil du bli frivillig i Røde Kors?

– Alt bare ordnet seg. Det vil alltid være forbedringspotensiale, men som jeg også sa til statsråd Tybring-Gjedde som kom til kaia i Molde: Vi har ikke registrert ett eneste avvik som er verdt å notere i boka, sier Larsgård.

Nødetater og hjelpekorps i aksjon pledd

Hjelpekorps-mannskap fra Sør-Trøndelag Røde Kors samlet inn alle tilgjengelige pledd fra korps sør i Trøndelag og sendte de med bil til mottakssenteret på Hustad. (Foto: Marius Tvinnereim/Røde Kors)

Les også