Spektakulær 60-åring feiret på Finse

190301_Finsekursfredag_170_1600

Hele Norge fikk se Røde Kors i øvelse da både en president, en fersk statsråd og norsk presse tok turen til Finsekurset 1. mars.

Omgivelsene kunne ikke vært bedre da president Robert Mood og arrangørene av Finsekurset tok imot statsråd for samfunnssikkerhet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) på Finsekurset. 

– Frivillighet essensielt

Statsråden fikk se kursdeltakerne i full aksjon, og gjentok budskapet hun har gitt siden hun inntok departementet.

– Uten frivilligheten går ikke Norge rundt hva angår redningsarbeid og beredskap. Den er helt essensiell for at vi kan være sikre på at vi har en beredskap vi kan stole på når vi trenger den, sa Tybring-Gjedde.

Mens kursdeltakerne svettet og gjorde alt de kunne for å bevise at de holdt nivået for å få godkjent Røde Kors sitt lederkurs i søk og redning, strålte solen og de besøkende om kapp i spektakulære omgivelser. 

Video av kursdeltakere som søker i skred på Finse

 – For kursdeltakerne skulle vi ønsket at det var litt røffere vær så de virkelig fikk kjørt seg, men for alle oss andre satte dette en flott ramme rundt besøket, sa kursleder Agnete Hommedal Gilbakken. 

Redningsøvelse på Finse

Kursdeltakerne fikk mye nyttig læring i søk- og redningsledelse i vinterfjellet på Finse.

Roses av politiet

Både representanter fra politiet og Hovedredningssentralen besøkte Finse også i år og lovpriste både kurset og samarbeidet etatene har med Røde Kors i det daglige: 

– Vi ser i våre aksjoner både til fjells og i lavlandet at Røde Kors og de andre frivillige organisasjonene er svært viktige for oss. Finsekurset har høy verdi også for oss, understreket visepolitimester i Vest politidistrikt Ida Melbo Øystese. 

Statsråden ankom med tog og insisterte på å bo sammen med kursdeltakerne og arrangørene på Finsehytta den natten hun fikk tilbringe i fjellheimen sammen med Røde Kors.  

En kvinne (statsråden) sitter inne i en snøhule

Torsdagen før den store skredøvelsen, tok hun og president Robert Mood runden ut til kursdeltakerne på kvelden. Deltakerne var i ferd med å grave snøhuler som del av kurset.

– Jeg synes kanskje taket er litt for flatt her, kommenterte statsråden med et smil i en av hulene.

Tybring-Gjedde som selv har erfaring som klatrer og skredinstruktør, har tidligere uttalt at hun med sin friluftsbakgrunn føler seg som en del av beredskapsfamilien.

– Det er ekstra artig at hun er på hjemmebane og kan gi litt råd og tips, og det er også et viktig signal for oss og kursdeltakerne at statsråden kommer hit og viser at hun legger vekt på å lære og lytte, sier president Robert Mood.

President Robert Mood besøkte Finsekurset

President i Røde Kors, Robert Mood, visepolitimester Ida Melbo Øystese i Vest politidistrikt og kurslederne Agnete Hommedal Gilbakken og Bjørn Arild Fjeldsbø 

Finsekurset har blitt arrangert 60 ganger, og denne gangen benyttet også Røde Kors kurset til å lansere sin hendelsesrapport for 2018. Hele rapporten, som i år fokuserte på de utfordringene klimaendringene gir Røde Kors som beredskapsaktør, kan du lese her.

Kursdeltakere øver på skredsøk

Været var upåklagelig da den store skredøvelsen fant sted mot slutten av Finsekurset 2019.

Les også