2000.000 personer er meldt savnet til Røde Kors: – En global tragedie i stor skala
Flere hundre tusen mennesker er savnet fra sine familier på grunn av væpnede konflikter og andre former for vold, katastrofer eller migrasjon. Røde Kors jobber for å gi familiene svar.
– 12:30
Skrevet av Røde Kors
– Dette er en global humanitær tragedie i stor skala. I 2022 ble 55.057 personer meldt savnet til Røde Kors. Vi må vise støtte til alle familiene som savner sine kjære, og markere at vi står sammen med dem for å finne svar, sier Brita Liholm, leder for oppsporingstjenesten til Røde Kors i Norge.
Liholm har ansvaret for den norske delen av det globale nettverket i Røde Kors-bevegelsen, hvor nærmere 200.000 mennesker er registrert som savnet. Nettverket registrerer savnede familiemedlemmer, og kobler dem der det er mulig å oppnå kontakt.
Formidler flere millioner kontakter i året
I 2022 ble 13.000 lokalisert og 5.000 gjenforent gjennom den globale oppsporingstjenesten internasjonalt. Oppsporingstjenesten formidler også flere millioner kontakter i året mellom savnede og familiemedlemmer. De fleste på telefon, men også med såkalte Røde Kors-meldinger og på andre måter.
Røde Kors leter etter savnede over hele verden. Vi gir aldri opp. Aldri. (Foto: ICRC)
– Familiene har rett til å vite hva som har skjedd med deres kjære. Uvisshet om hva som har skjedd skaper smerte og usikkerhet for familier over hele verden. Det skaper store psykiske, praktiske og økonomiske problemer. Derfor er det også viktig å identifisere omkomne og informere pårørende, sier Liholm.
Flere på flukt
Dessverre kommer det stadig meldinger om savnede, selv om svært mange nå har moderne kommunikasjonsmidler. Det pågår flere store og langvarige kriger og konflikter, og aldri før har vært flere mennesker på flukt. Mange mister kontakt eller omkommer på de risikable migrasjonsrutene, blant annet over Middelhavet.
Men det er også mange gamle saker som må løses. I Norge er det fortsatt henvendelser som berører 2. verdenskrig som er den største gruppen.
– Selv om det er lenge siden, så er det stadig nye generasjoner som søker etter svar fra hva som skjedde under krigen, sier Liholm.
Oppsporing av savnede er en av de eldste tjenestene til Røde Kors med 150 års historie. Som en nøytral aktør har Røde Kors gjennom Genèvekonvensjonene tilgang til fengsler og interneringsleire over hele verden, og jobber også med å identifisere omkomne fra nåværende og tidligere væpnede konflikter.
Røde Kors har taushetsplikt. Denne er absolutt og gjelder for all informasjon Røde Kors mottar. Dette innebærer at vi ikke gir opplysninger til UDI, politi, offentlige eller private organer, uten uttrykkelig tillatelse fra ettersøkeren eller dennes representant.
Trace the Face er en online søkeportal. Gå inn i basen og se om du finner bilde av savnet familie. På Trace the Face vil du finne tusenvis av bilder av personer som savner familiemedlemmer. Vil du publisere eget bilde, kontakt oss på tracing@redcross.no Du kan bare publisere eget bilde, ikke av andre. Vi deler ingen personlige opplysninger i basen, kun bilde.
Tips: Bruk tilgjengelige søkefilter
Ønsker du at Røde Kors skal registrere deg? Kontakt oss på telefon: 22 05 40 00 eller på tracing@redcross.no for å få tilsendt skjema.
Vi er svært avhengig av så presise opplysninger som mulig på hvor den eller de du savner kan være. Har du ikke sist kjente adresse, vil vi trenger annen beskrivelse som hjelper oss å finne riktig sted.
Har vi ikke nok opplysninger kan vi dessverre ikke lete.
Kontakt oss, så gir vi deg mer informasjon og hjelper deg å åpne ett søk:
Post: Oppsporingstjenesten, Norges Røde Kors, Postboks 1, 0133 Oslo
Besøksadresse: Hausmannsgate 7, 0136 Oslo
Røde Kors kan lete i de fleste land i verden, dersom vi får tilstrekkelig med opplysninger. Da mange savner familiemedlemmer i landene nevnt i listen nedenfor har vi valgt å presisere hvilke opplysninger vi trenger for å kunne lete i disse landene:
Ukraina
På grunn av den svært ustabile situasjonen i landet, er det fortsatt vanskelig å lete etter savnede i mange områder. Der det er mulig, vil Røde Kors prøve å lete.
Før du kontakter oss for å åpne sak, sjekk at andre i familien ikke allerede har åpnet ett søk etter savnede via Røde Kors i et annet land.
Afghanistan
Viktig informasjon til representanter for enslige mindreårige:
Alle skjema som levers inn til oss må være signert av barnets Representant.
Har vi for lite informasjon kan vi ikke iverksette søk. Det er viktig at dere følger rådene til utfylling i tekst under.
Sammen med barnet må dere vurdere om det er trygt å lete etter familien. Det er barnet som kjenner lokale forhold og familiens historie. Røde Kors/Røde Halvmåne kan ikke ta denne avgjørelsen på vegne av barnet.
Tilleggsskjema som må fylles ut for søk i Afghanistan:
Dette må man være spesielt oppmerksom på:
Under det nye styret i Afghanistan gis det ikke tillatelse til å lete etter savnede kvinner. Dersom det er en kvinnelig savnet ber vi deg skrive nærmeste mannlige slektning som «hoved-savnet». Kvinnes navn skrives i feltet «personer som er sammen med den savnede». Er det ingen gjenlevende mannlige slektninger, oppføres nærmeste avdøde slektning.
Røde Kors/Røde Halvmåne kan ikke garantere at informasjon i en sak ikke tilfaller myndigheter. Den som leter må derfor gjøre en egen sikkerhetsvurdering om et søk kan medføre fare, både for den som leter og den det letes etter.
Åpnede saker hvor den savnede er kvinne vil, med de nye restriksjonene, medføre både forsinkelser og mulig retur av sakene.
Landet er delt opp i provinser, distrikter og landsbyer. Hvis Røde Kors skal kunne lete i Afghanistan må disse oppgis.
I tillegg må vi ha presis beskrivelse av hvor den savnede bor i byen/landsbyen. Er det ingen adresse, så ta utgangspunkt i et marked i byen, en kjent bygning, en moské, en bro over en elv e.l. og tegn et kart som viser hvor den savnedes hus ligger i området.
Oppgi gjerne navn på landsbysjefen, andre familiemedlemmer i samme landsby, naboer, venner eller andre som kjenner familien. Disse kan ha opplysninger om hvor de savnede befinner seg.
Somalia
I Somalia er klanene viktig. Det er via klanen man kan plassere en person, og på den måten spore opp vedkommende. Ikke bare hovedklanen men også underklanene må oppgis.
Navn på personer må oppgis med tre navn: personens egennavn, fars navn og farfars navn. Det må oppgis hvor vedkommende bor. Ta utgangspunkt i et lett gjenkjennelig bygg, et marked, en bro over elv e.l. og tegn et kart som viser hvordan man tar seg fra dette stedet til den savnedes hus.
For å øke sjansen for å finne familien, ber vi om at oppgis navn på andre familiemedlemmer i samme landsby, naboer, venner eller andre som kjenner familien. Disse kan ha opplysninger om hvor familien kan befinne seg.
Etiopia
I Etiopia består en persons navn av tre navn. Det er eget navn, fars navn og farfars navn. Disse tre navnene må alltid oppgis i oppsporingsanmodningen.
Byene i Etiopia er i dag delt opp i: Kifle Ketema, Kebele og husnummer. Oppgi dette dersom det er kjent.
Tidligere var en by delt inn Woreda (Kefetegna), Kebele og husnummer. Hvis denne inndelingen ble benyttet da ettersøker forlot Etiopia, noteres dette i oppsporingsskjemaet.
Hvis ettersøker ikke kan oppgi adressen på denne måten, må det tegnes et kart som angir hvor den savnede bor. Ta utgangspunkt i et lett gjenkjennelig bygg, et marked, en bro over elv e.l. og tegn et kart som viser hvordan man tar seg fra dette stedet til den savnedes hus.
For å øke sjansen for å finne familien, ber vi om at oppgis navn på andre familiemedlemmer i samme landsby, naboer, venner eller andre som kjenner familien. Disse kan ha opplysninger om hvor familien kan befinne seg.
Det er ettersøker (den som søker etter en savnet) som kjenner de lokale forholdene, og som må vurdere om det skal settes i gang en oppsporingssak. Denne risikovurderingen kan ikke Røde Kors gjøre. Røde Kors snakker med mange mennesker for å forsøke å finne den savnede, og ofte vil alle på stedet etter kort tid vite at det letes etter en bestemt person/familie. Hvis man tror dette vil kunne skade dem det letes etter, må man vurdere om en oppsporingssak skal iverksettes.
Røde Kors-meldinger brukes i situasjoner der krig, konflikt eller katastrofer hindrer normal postgang. Meldingstjenesten er gratis. Røde Kors formidler også kontakt mellom krigsfanger og sivile internerte og deres pårørende.
Røde Kors-meldingen skal kun inneholde opplysninger av familiær art. Den kan ikke inneholde informasjon om religiøse, politiske eller militære forhold. Røde Kors vil lese gjennom meldingen før den blir sendt og eventuelt sensurere bort opplysninger meldingen ikke kan inneholde. Røde Kors-meldingen skal av den grunn skrives på norsk eller engelsk. Bilder kan legges ved, men penger eller andre gjenstander kan ikke sendes sammen med Røde Kors-meldingen.
Meldingene skrives på standardiserte skjemaer og leveres til Røde Kors. De distribueres gjennom Røde Kors-nettverket, bestående av 192 Røde Kors- og Røde Halvmåne nasjonalforeninger, Det internasjonale Røde Kors (ICRC) og Røde Halvmåne-forbundet (IFRC).
Ta gjerne kontakt med oss på telefon 22 05 40 00 eller tracing@redcross.no dersom det er noe du lurer på, eller du vil ha tilsendt en Røde Kors melding.
Røde Kors kan forsøke å finne opplysninger om krigsfanger, fanger som satt i konsentrasjonsleire, tyske soldater stasjonert i Norge under andre verdenskrig, frontsoldater o.a.
Ta gjerne kontakt med oss på telefon 22 05 40 00 eller tracing@redcross.no dersom det er noe du lurer på.
Når saken er registrert hos oss, får du en bekreftelse med saksnummer. Saken sendes videre til Røde Kors eller Røde Halvmåne i landet det skal letes i. Det kan ta fra et halvt år til ett år før vi får et svar i saken.
Du vil alltid få et svar fra oss, uansett resultat av oppsporingen.