Gutt og bestefar leker med tau Vis bildetekst
– Det er en trygghet i at barn lærer om førstehjelp og hva de kan gjøre. Det kan bety forskjell på liv og død, sier Dennis Larsen (66). Han fikk hjelp fra barnebarnet Eimund da uhellet var ute. Tekst: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors. Foto: Anne Cathrine Syversen/NRK

Eimund reddet bestefar da han falt

Da bestefar falt ned en fjellvegg og slo hodet, var det barnebarnet Eimund som reddet ham. Femåringen hadde lært førstehjelp i barnehagen.

– Jeg husker at jeg ble ganske redd. Jeg prøvde å riste i bestefar, men han våknet ikke.

Eimund Haug Gjærum er blitt åtte år, men husker fortsatt dagen da bestefar falt og ble liggende bevisstløs på bakken. Da tok Eimund ansvar og gjorde alt rett.

La oss spole tre år tilbake i tid. Det er påske og hele storfamilien er samlet på hytta på Årø i Sandefjord. Bestefar Dennis Larsen og barnebarna Elias og Eimund, som da er 4 og 5 år gamle, stikker ut til en klatrevegg bak hytta. Her henger et tau langs fjellet, perfekt for å leke Tarzan.

– Det var første gang etter vinteren vi prøvde tauet. Da jeg var på toppen, røk tauet og jeg falt ned og slo hodet i en stein, forteller Dennis.

Din kunnskap kan redde liv. Lær deg førstehjelp nå!

Gutt og eldre mann klatrer ute
Bestefar Dennis Larsen og Eimund Haug Gjærum er tilbake i klatreveggen som nå har fått nytt tau. Foto: Anne Cathrine Syversen/NRK

Bestefar blør fra hodet – da tar Eimund grep

De to små fetterne ser bestefar ligge urørlig på gresset. Han blør kraftig fra hodet.

– Bestefar, går det bra?? Eimund prøver å riste i Dennis. Han løfter opp det ene øyelokket til bestefaren, men øyet glir igjen.

– Da skjønte jeg at han var skikkelig skadet, og jeg sa til Elias: «Nå må du stå her og passe på bestefar, så henter jeg hjelp!»

Eimund løper til hytta og får varslet de voksne. Snart er ambulansen på plass, og Dennis får hjelp på sykehuset. Neste morgen kommer de to små redningsmennene inn til bestefar med frokost på senga.

– De fullførte redningsaksjonen med omsorg, det var sterkt og rørende, sier Dennis.

Gutt og mann ved tjern i skogen
– Det å bevisstgjøre barn er lurt og viktig. At Eimund fikk førstehjelpsopplæring i barnehagen bidro til den raske og gode reaksjonen, sier pappa Anders Haug Larsen (39). Tre år etter ulykken med bestefar, kan Eimund (8) fortsatt fortelle i detalj hva som skjedde. Foto: Camilla Gilje Thommessen

Lærte førstehjelp i barnehagen

I ettertid har Eimund fått mye ros for måten han handlet på. I barnehagen hadde han akkurat lært om førstehjelp gjennom Røde Kors sitt opplæringsprogram Henry. Ideen om at selv små barn kan ta ansvar, vise omsorg og hente hjelp er en viktig del av Henryprosjektet.

– Eimund holdt hodet kaldt og organiserte arbeidet. Han tenkte rasjonelt i en voldsom situasjon. Takket opplæring i barnehagen hadde han et grunnlag for å handle riktig. Vi må huske at barn er en viktig ressurs for oss voksne når de har lært hva de skal gjøre, sier Dennis.

Henrydukken og førstehjelpsopplæringen sitter fortsatt friskt i minnet hos Eimund, og han forklarer inngående hvordan man legger en person i stabilt sideleie. Om ulykken skulle skje, har han en klar oppfordring:

– En må bli igjen og passe på. Så må den som er kjappest til å løpe, hente hjelp!

Bli trygg på førstehjelp