Mann står ved bil Vis bildetekst
– Mannen hadde ingen farge i ansiktet, så jeg stoppet bilen, rygget tilbake og sprang bort til ham. Da skjønte jeg at det var alvorlig, sier Severin Ervik. Tekst: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors. Alle foto: Privat

Reddet mann med hjertestans i veikanten

En mann uten ansiktsuttrykk fikk Severin til å stanse bilen. Takket være kurs i førstehjelp visste han hva som måtte gjøres.

– Han satt ganske naturlig i snøen, med hodet litt bakoverlent. Men jeg stusset over at jeg ikke så noe ansiktsuttrykk.

Severin Ervik (35) er på vei til jobben ved Ervik Havfiske på Stadlandet i Vestland fylke en januardag i år. Han kjører gjennom Bryggja og ser plutselig en eldre mann som sitter med en spade i snøen i veikanten. En følelse av at noe ikke stemmer får Severin til å stoppe bilen og løpe ut.

– Jeg ristet litt i mannen uten å få kontakt, da skjønte jeg at noe var galt. Han hadde ingen pust og var blå rundt munnen. Så ringte jeg 113.

Annerledes i virkeligheten

Med operatøren på høyttaler starter Severin med hjerte- og lungeredning. Han har gått på førstehjelpskurs, men det er noe annet å utøve dette i virkeligheten. Bakken er ikke flat som et gulv, og han må trekke mannen litt unna snøkanten for å få riktig vinkel under innblåsingene.

– Det var så flaks at jeg kom forbi. Om jeg ikke hadde kunnet førstehjelp, ville det vært helt grusomt.

Severin Ervik (35)

– AMK-operatøren var god å ha på telefon og ba meg telle høyt 1, 2, 3. En annen bilist kom og tok over telefonen, mens en tredje mann dukket opp og overtok innblåsingene. Jeg konsentrerte meg om kompresjonene. Vi samarbeidet godt, forteller Severin.

Rett før ambulansen dukker opp, begynner mannen å puste litt. Det har nå gått 10–12 minutter fra de ringte 113.

– Det føltes som en evighet, så det var et vakkert syn da sykebilen kom. Fem minutter senere landet ambulansehelikopteret rett ved og tok med seg mannen.   

To menn øver på førstehjelpsdukke
– Jeg følte meg selv litt rusten i livredning. Det var to år siden jeg hadde tatt kurs, men det man har lært tidligere, ligger i bakhodet, sier Severin Ervik (t.h.), her på førstehjelpskurs med en kollega.

Følte seg tryggere takket være kurs

Severin reiser videre på jobb, men opplevelsen sitter i ham. Det var et skikkelig adrenalinskudd, og han er glad han hadde trening i hva han skulle gjøre.

– Det var så flaks at jeg kom forbi. Om jeg ikke hadde kunnet førstehjelp, ville det vært helt grusomt. Jeg følte meg tryggere siden jeg hadde tatt kurs, men i etterkant tenkte jeg likevel på om jeg hadde trykket hardt nok og gjort alt rett.

Via omveier får Severin greie på hvem mannen var og har snakket med ham flere ganger. Mannen har fått operert inn pacemaker og er helt fin nå. For Severin er det godt å tenke på at han bidro til å redde et liv. Han hadde aldri forestilt seg å være førstemann i en slik situasjon. På jobben har de førstehjelpskurs annethvert år, og etter hendelsen sørget han for nytt kurs for alle ansatte. 

Ansatte på kurs i førstehjelp
Etter den dramatiske opplevelsen sørget Severin for at alle på jobben fikk nytt førstehjelpskurs.

– Om ulykken skulle skje, må man bare stoppe opp og gjøre så godt man kan. Og du er så mye bedre rustet etter å ha tatt kurs!

Din kunnskap kan redde liv. Lær riktig førstehjelp!