Symptomer på farlige sykdommer
Noen ganger kan kjente sykdommer ha vage utslag som er vanskelige å oppdage. Flere personer kan overleve disse tilstandene om vi ringer 1-1-3 også når symptomene er utydelige.
Smerter i brystet og stråling ut mot venstre arm regnes som typisk tegn på hjerteinfarkt. Ved hjerneslag er lammelser og taleforstyrrelser klassiske tegn på at noe er galt. De fleste skjønner at en da må ringe 1-1-3. Under går vi igjennom noen mer utydelige indikatorer på hjerteinfarkt, hjerneslag og andre sykdommer.
Utydelige symptomer ved hjerteinfarkt
Det sies at kvinner får andre symptomer på hjerteinfarkt enn menn. Det er delvis sant. Både menn og kvinner kan ha utydelige eller vage symptomer på hjerteinfarkt:
- Smerter, ubehag eller trykkfølelse i mage og/eller bryst
- Følelse av press i arm, skulder eller mot kjeven.
- Blek, kald og klam hud
- Plutselig kraftløshet
Hvis et eller flere av disse punktene er gjeldende, så kan det være et hjerteinfarkt. For å avklare om det er alvorlig eller ikke, er det viktig å raskt ringe 1-1-3.
Les mer: Førstehjelp ved hjerteinfarkt
Utydelige symptomer ved hjerneslag
Du kjenner sikker regelen prate-smile-løfte. Den har som formål å hjelpe deg å avdekke et mulig hjerneslag. Da kan nemlig plutselige lammelser i en arm, skjevhet i ansiktet eller problemer med å prate normalt, være noe av det vi observerer på den som er rammet. Men hjerneslag har ikke alltid så tydelige. Andre mer vage symptomer kan være:
- Nedsatt følsomhet i fjeset, armene eller på bena
- Plutselige synsforstyrrelser
- Nyoppstått forvirring
- Akutt svimmelhet
- Vanskeligheter med å koordinere bevegelser
Er du usikker på hva disse symptomene kan bety, ring 1-1-3. De vil vurdere om situasjonen er kritisk eller ikke.
Les mer: Førstehjelp ved hjerneslag
Andre sykdommer
Det er flere farlige tilstander som kan skyldes for eksempel infeksjoner, sirkulasjonsproblemer eller andre sykdommer. Disse bør raskt sjekkes av helsepersonell. Noen av disse rammer gjerne folk som allerede er i i en helsemessig risiko. Det kan for eksempel være diabetikere, røykere, folk med urinveisinfeksjoner, lungebetennelse, som har nylig blitt behandlet for kreft eller eldre mennesker. Symptomer man skal være observant på vil da være:
- Bevisstløshet eller nyoppstått forvirring
- Pustebesvær
- Tap av kroppsfunksjoner eller problemer med å snakke
- Akutte smerter i brystet eller hodet
- Plutselig blek, klam og kald hud
Hvis ett eller flere av symptomene på listen over er aktuelle, bør du ringe 1-1-3. Det kan da være viktig å raskt få personen til behandling på sykehus for å unngå alvorlige og potensielt livstruende skader.
3 ting om utydelige symptomer
Om du bare skal huske 3 ting fra denne artikkelen:
- Noen ganger har folk alvorlige sykdommer, uten at det nødvendigvis er tydelige symptomer. Du trenger ikke å pugge symptomer, du skal uansett bare registrere at "noe er feil" med tilstanden til en person.
- Som førstehjelper skal du ikke stille en diagnose, men du kan likevel slå fast at det er en mulig farlig situasjon.
- Ring til legevakt eller 1-1-3 hvis du er usikker. La de profesjonelle ta den medisinske avgjørelsen, så slipper du å ha ansvaret.
Førstehjelpskurs og utstyr
Røde Kors Førstehjelp AS tilbyr hjertestartere og førstehjelpsutstyr til bedrifter, organisasjoner og private.
Ved å kjøpe førstehjelpskurs fra Røde Kors Førstehjelp støtter du vårt humanitære og operative arbeid. Overskuddet tilbakeføres til lokalt Røde Kors i nabolaget hvor kurset holdes.
Har du spørsmål eller kommentarer?
Denne artikkelen er skrevet av Einar Irjan Ananiassen, seniorrådgiver førstehjelp i Norges Røde Kors. Vi tar gjerne i mot innspill og synspunkt.
Nyhetsbrev førstehjelp
Ønsker du sesongbaserte førstehjelpstips, invitasjon til gratis førstehjelpskurs og aktuell førstehjelpsinformasjon?
Vi sender ut dette nyhetsbrevet 4-5 ganger i året. Hensikten er å gjøre deg mer forberedt på å gi god førstehjelp.
Røde Kors sitt førstehjelpsarbeid er fastsatt i Røde Kors Hovedprogram 2024-2026. Samfunnsmål: Redde liv nasjonalt 2b: Styrke befolkningens førstehjelpskompetanse og egenberedskap.
Les også Røde Kors sin førstehjelpsstrategi 2021-2023.