Røde Kors skaper trygghet og fellesskap for flyktninger. Røde Kors er til stede på 44 mottak i Norge og bistår flyktninger med støtte og aktiviteter.
Røde Kors er nå til stede på 44 mottak og innkvarteringer over hele Norge, med over 490 dedikerte frivillige. Dette betyr at Røde Kors-frivillige er aktive på mer enn halvparten av alle mottak i landet, og bidrar til å gjøre ankomsten trygg for mennesker som har flyktet fra krig.
Frivillige bidrar med støtte og aktiviteter
Røde Kors-frivillige i Norge gir essensiell støtte på mottakene ved å organisere aktiviteter for barn og voksne, tilby psykososial støtte, og hjelpe til med logistikkoppgaver. Når flyktningene bosettes i ulike kommuner, er de hjertelig velkomne til å benytte seg av Røde Kors sine lokale tilbud og tjenester.
Røde Kors er i løpende dialog med nasjonale og lokale myndigheter om bistand hvor det planlegges flere mottak. Vi forbereder oss på å kunne sette i gang med aktiviteter så raskt som mulig, for å møte de humanitære behovene.
Her er noen eksempler på hvordan vi bistår flyktningene som kommer til Norge i dag:
På Råde finner vi Nasjonale ankomstsenter for flyktninger.
Røde Kors støtter mennesker i krise uavhengig av årsak. De som har flykter fra krig har opplevd traumatiske situasjoner som de trenger å få bearbeidet.
Barn og voksen har et stort behov for konstruktive og sosiale aktiviter. Å bo på asylmottak kan være ensidig og frustrerende. Frivillige fra Røde Kors legger til rette for positive opplevelser for beboere på mottak.
Røde Kors' aktiviteter på mottak kan være alt fra svømmetrening og spillkveld til førstehjelpskurs og utflukter. Aktivitetene blir tilrettelagt etter behovene som beboerne på mottaket har, og beboerne blir oppfordret til å bidra med egne ressurser og ideer. Disse aktivitetene kan også være et godt bidrag til å styrke forholdet mellom beboerne på mottak og lokalbefolkningen.
Røde Kors-bevegelsen er til stede over hele verden. Gjennom vårt internasjonale nettverk kan vi forsøke å hjelpe deg med å lete etter familie og nære venner. Røde Kors er nøytrale og upartiske, derfor har vi også tilgang til å lete på steder der andre ikke har tilgang. Tjenesten er gratis.
For å komme raskt inn i samfunnet er det viktig med språktrening og aktiviteter som oppfordrer til inkludering. Norsktrening i Røde Kors er en møteplass hvor man øver på muntlig norsk. Gode språkferdigheter er en forutsetning for deltakelse og tilhørighet i samfunnet.
Flyktningguide kobler flyktninger som har fått opphold i Norge med en frivillig guide som kjenner lokalsamfunnet. Slik får nybosatte flyktninger en veileder og et nettverk i sitt lokalmiljø.
Integrering er viktig for samfunnet. Staten, kommuner og frivilligheten samarbeider for å sikre dette arbeidet. Det er staten som har det overordnede ansvaret for at mennesker i Norge blir beskyttet, men Røde Kors bidrar til at flyktninger får en god start på livet i Norge. Integrering i lokalsamfunn skjer over tid,og det er derfor viktig å legge til rette for langsiktig integreringsarbeid.
Sosiale nettverk er viktig for å komme inn på arbeidsmarkedet, og frivillige organisasjoner som Røde Kors bidrar i dette arbeidet.
Vi har allerede nærmere 5.000 frivillige i integreringsaktiviteter som Norsktrening, Flyktningguide og aktiviteter på asylmottak. I tillegg har vi en rekke turgrupper, møteplasser og kompetansehevende tiltak for våre deltakere. Disse bidrar til inkludering av flyktninger i lokalmiljø, språktrening og skaper trygge arenaer for informasjonsutveksling og dialog.
gjennomføre intervju og obligatorisk opplæring
undertegne og overholde etikk- og taushetserklæring
ha fylt 18 år
alle frivillige som skal utføre en aktivitet eller en oppgave for Røde Kors som innebærer et tillits-eller ansvarsforhold overfor barn (personer under 18 år) eller personer med utviklingshemming, skal vise politiattest uten merknad. Politiattest uten merknad må fremvises for å være frivillig i Aktivitet for beboere på asylmottak.