En kvinne sjekker en bevisstløs kvinnes pust og puls, og sørger for frie luftveier.

Førstehjelp

Stopper hjertet ditt, teller hvert sekund. Hvis du faller om og slutter å puste, er sjansen for at du overlever større dersom de rundt deg kan hjerte- lungeredning.

Røde Kors tilbyr førstehjelpskurs for alle, fra privatpersoner og bedrifter til barnehagebarn. Kursene gjør deltagerne i stand til å takle ulike førstehjelpssituasjoner. 

Bestill førstehjelpskurs

Førstehjelpskurs kan bestilles i vår nettbutikk (Røde Kors Førstehjelp AS), men også flere av lokalforeningene tilbyr førstehjelpskurs gjennom sitt hjelpekorps. Ta kontakt med din Røde Kors lokalforening!

Finn din lokalforening

Skriv inn ditt postnummer eller velg fylke:


  Ambulansen er aldri først på stedet

  Røde Kors ønsker å øke kunnskapsnivået om livreddende førstehjelp i befolkningen.

  Slik gir du hjerte- og lungeredning

  • Rist pasienten forsiktig, og rop høyt om hjelp.
  • Åpne luftveien ved å bøye hodet bakover og løfte haken frem. Se, lytt og føl etter pust i inntil 10 sekunder.
  • Ring 1-1-3  – få helst noen andre til å gjøre det.
  • Gi 30 brystkompresjoner ved å trykke 5-6 cm dypt, i en frekvens på 100/minuttet.
  • Gi 2 innblåsninger: blås bare til brystkassen hever seg. Bruk ett sekund på hver innblåsning.
  • Fortsett med 30/2-runder til:
   -du får hjelp
   - pasienten puster normalt
   - du er nødt til å hvile
  • Vanlig hjerte-lunge-redning er 30 brystkompresjoner og deretter 2 innblåsninger, men hvis pasienten kan ha fått vann i lungene eller luftveiene etter å ha vært i vannet, starter vi med 5 innblåsinger før kompresjonene.

  Kilde: Norsk Resuscitasjonsråd/helsenorge.no.

  I en fersk undersøkelse utført av TNS Gallup for Røde Kors, svarer ni av ti at de vet hva de skal gjøre dersom noen faller om på gaten og trenger førstehjelp. Syv av ti venter likevel heller på profesjonell hjelp enn å utføre livredning. 

  Det bekymrer oss i Røde Kors. Oftest er det vanlige folk som kommer først til et ulykkessted, og som er først ute med å kunne gi livreddende hjelp.

  - Hvor lang tid tar det før ambulansen kommer der du bor? Hvis svaret, som i Oslo på sitt beste er åtte minutter, bruker jeg å si «prøv å holde pusten i åtte minutter». Da skjønner alle at hvis du gjør det er du død. Det betyr at du og jeg må ta initiativ

  President i Røde Kors, Sven Mollekleiv

  Store kunnskapshull i befolkningen

  Så mange som tre av fire vil avstå fra å gi hjelp i frykt for å gjøre feil. Men den største feilen man kan gjøre er å ikke gjøre noen ting - og det er aldri feil å ringe 1-1-3.

  Undersøkelsen viser også at det er store kunnskapshull i befolkningen som i verste fall gjør at liv kan gå tapt. Seks av ti har ikke vært på førstehjelpskurs de siste to årene og mangler nødvendig trening og oppdatert kunnskap. 

  Røde Kors anbefaler alle å ta et førstehjelpskurs. Øv og repeter. Flest mulig bør kunne livreddende førstehjelp og holde kunnskapen ved like med oppfriskningskurs annethvert år.
  Sjekk her om din lokalforening tilbyr førstehjelpskurs

  Førstehjelp er ferskvare som må vedlikeholdes.

  Henry – førstehjelp for barnehagebarn er et pedagogisk læringsopplegg utviklet for barn mellom 3-6 år. Målet er å lære de eldste barna i barnehagen om førstehjelp.