En gruppe familier sitter på sekker med nødhjelp de har fått av Røde Kors. Området er preget av tørr sand og vind Vis bildetekst
En gruppe somalske familier venter på transport til sitt hjemsted, etter å ha mottatt nødhjelpspakker fra det internasjonale Røde Kors. Foto: ICRC/Pedram Yazdi

stor-giverglede-til-matkrisen-i-ost-afrika

Den norske befolkningen har villig gitt av egen lomme for hjelpe de mange millionene som nå står på randen av sult i Øst-Afrika.

- Vi er svært takknemlige for den givergleden vi har sett hos nordmenn i forbindelse med sult- og tørkesituasjonen i Øst-Afrika. Vi har nå startet en landsomfattende innsamlingsaksjon og bare de siste ukene har nordmenn gitt 3,4 millioner til de kriserammede landene gjennom Røde Kors, sier president i Røde Kors Sven Mollekleiv.

Situasjonen er kritisk for flere millioner mennesker i flere land i regionen, og FNs nødhjelpssjef karakteriserte lørdag krisen som «den største siden opprettelsen av FN i 1945».

«Røde Kors-foreningene og det internasjonale Røde Kors er til stede i alle de rammede landene og deler nå ut vann og mat, og yter også livsnødvendig helsehjelp.»

President i Røde Kors, Sven Mollekleiv

20 millioner på randen av sult

Nærmere 20 millioner mennesker er på randen av sult i Sør-Sudan, Somalia, Jemen, Kenya og landene i Lake Chad-regionen. FN, Røde Kors og andre organisasjoner har over lengre tid advart mot utviklingen.

Mollekleiv kom lørdag hjem fra et besøk i Øst-Afrika, hvor han blant andre møtte presidenten i Somalia Røde Halvmåne.

- Røde Kors-foreningene og det internasjonale Røde Kors er til stede i alle de rammede landene og deler nå ut vann og mat, og yter også livsnødvendig helsehjelp. Men vi trenger en storstilt innsats fra verdenssamfunnet for å unngå at denne situasjonen utvikler seg til en sultkatastrofe. Det er fortsatt mulig å avverge at denne tørkekatastrofen utvikler seg til en full sultkatastrofe. Skal vi klare det trenger vi fortsatt støtte fra både det norske folk og det internasjonale samfunn, sier Mollekleiv.

Røde Kors bevilger nå også egne midler og har fått støtte fra Utenriksdepartementet til å starte hjelpearbeidet.

 
Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 948 72 999

Givermulighetene Røde Kors har åpnet er:
SMS med kodeord SULT (250 kr) til 2272
VIPPS til 2272 (valgfri sum)
Kontonummer: 8200 06 10190, merk SULT