Sommeren i Bergen Røde Kors

Røde Kors tar ikke ferie! Her er alt som skjer for barn, ungdom, voksne og seniorer i Bergen denne sommeren.

48 barn skal på leir med oss i sommer. I tillegg holder vi åpent på ungdomshuset Fellesverket med fritidsklubb, gratis mat og drikke, aktiviteter og arbeidstrening for ni ungdommer, som har fått sine aller første sommerjobber hos oss. Ja, og seniorkafeen Kraftverket holder også åpent i hele sommer. Det gjør også voksentilbudet Døråpner, med spennende aktiviteter hver dag.

Åpent ungdomshus i hele sommer

Fellesverket i Gågaten er åpent hver mandag, tirsdag og torsdag fra klokken 16. I tillegg blir det spesielle arrangementer og turer innimellom, som det er helt gratis å være med på. Lurer du på nøyaktig hva som skjer? Følg @fellesverketbergen på Instagram for å se hva som skjer på ulike dager og for å melde deg på aktiviteter og turer.

Tjommibussen skal kjøre rundt i Bergen og møte unge i hele sommer, og i uke 33 arrangerer konfliktekspertene i Røde Kors Gatemegling ungdomsuke for unge innsatte i Bjørgvin fengsel.

Lurer du på nøyaktig hvor vi skal og hvor vi er? Følg @tjommibussen på Instagram for alle detaljer.

Drømmesommer for barn på Kvila

I år har Barnas Røde Kors leir på Røde Kors-hytten Kvila i tre uker. I uke 26, 27 og 31 tar vi med oss de yngste for å fiske, bade, padle kano, kjøre båt, spille fotball og leke hver eneste dag. Det vil være 16 barn på Kvila i hver av ukene, så totalt får 48 småtasser en drømmesommer i idylliske omgivelser ved Fanafjorden.

Alt er selvfølgelig gratis. Barna hentes og bringes til sentrum, Sletten og Fyllingsdalen. Vi lager også mat.

Tjommibussen kickstarter sommeren

21. juni kickstarter vi sommeren på to lokasjoner i Bergen. Tjommibussen og Vær-tjommi-prosjektet skal være til stede både på Fysak på Slettebakken og på Nesttun Idrettsplass i Fana.

Førstnevnte er en stor ungdomsfest i samarbeid med Bergen Kommune, V13 og Forandringshuset. To hemmelige artister skal spille. Fra klokken 18 til 21 er det åpent for alle med fri inngang. De som vil være med etter klokken 21 må være over 15 år og ha inngangsbillett. Billetten er gratis og kan hentes på Fellesverket i våre åpningstider.

Sistnevnte er Sommerslippfestivalen 2024 for alle ungdomsskolene i Bergen Sør.

Sommerslippfestivalen er en ny og gratis festival med blant andre Michelle Ullestad, Fredrik Domaas, Omar Noir, Galexy, Stig van Eijk, Piddi og Kjellemann på plakaten. Vi gleder oss til å møte ungdom fra Hop, Storetveit, Nattland, Rådalslien, Slåtthaug, Ytrebygda, Kirkevoll, Rå, Skranevatnet, International School of Bergen og Steinerskolene.

I hele sommer vil Tjommibussen kjøre fast hver ettermiddag og kveld på tirsdager og torsdager. Vi har med oss mat og drikke, snacks og gøye planer. Alt er selvfølgelig gratis og mannskapet om bord i Tjommibussen snakker med ungdom om hva de enn måtte ha på hjertet.

I tillegg lanserer vi Tjommibussen Popup hver tirsdag på dagtid i hele sommer. Da vil Tjommibussen innta en strengt hemmelig plassering ett eller annet sted i Bergen. Et bilde fra lokasjonen vil bli delt på @tjommibussen på Instagram. Ungdom som ser hvor vi er kan komme forbi oss og si hei. Og de første som finner oss får premier!

Ni ungdommer i sommerjobb

Arbeidstreningsprosjektet Jobbsjansen er tilbake denne sommeren. Vi har ansatt ni unge fra 15 år og oppover. Disse har sin første sommerjobb hos oss.

Gjengen er fullverdige ansatte med politiattest og alle rettigheter, men de er også et arbeidstreningsprosjekt.

Ungdommene skal jobbe på Fellesverket og Tjommibussen. Deres jobb blir å bidra til fritidsklubbens innhold, produksjon av mat på Kafé Kompis og arrangere aktiviteter. Samtidig får de tett oppfølging.

Chat med oss i sommer!

Dessuten er telefon- og chattjenesten Kors på halsen åpen gjennom hele sommeren. Barn og ungdom i hele landet kan ta kontakt med Røde Kors fra klokken 16 til 22 hver dag på korspahalsen.no og telefon 800 333 21. Her kan de spørre om smått og stort; absolutt alt de måtte ha på hjertet.

Vennefamilie er et Røde Kors-tilbud for ungdom mellom 15 og 23 år, hvor man rett og slett blir tatt med inn i en helt vanlig familie med åpne armer. Vennefamiliene møtes én gang hver uke i sommer. Vi setter ekstra fokus på å gi Vennefamiliene ekstra gode opplevelser, fordi vi vet at sommer og skolefri kan by på ensomhet og utfordringer for mange. Hver vennefamilie vil få en sommergave som de kan bruke i juni eller juli. Dette blir gavekort på fine opplevelser i lokalmiljøet.

Bredt tilbud for voksne

Døråpner er et aktivitetstilbud i Røde Kors til alle som ønsker å skape nye relasjoner og oppdage nye hverdagsaktiviteter. Vi byr på klatring på mandager, svømming og stuping på tirsdager, buldring og sosial samling på onsdager, klatring på torsdag og filmkveld hver fredag i sommer.

Alle aktiviteter starter fra Røde Kors-huset på Vetrlidsallmenningen 9 klokken 17.45.

Seniortilbud i hele sommer

Besøkstjenesten i Bergen Røde Kors holdt med stor suksess seniorkafeen Kraftverket åpen i fjor sommer. Dette gjentas i år. 

Hver tirsdag fra klokken 12 til 14 åpner Kraftverket dørene på Røde Kors-huset. Her blir det ulikt program og sosialt samvær for voksne bergensere, selvfølgelig med gratis mat og drikke. Adressen er som alltid Vetrlidsallmenningen 9.

Besøkstjenesten arrangerer også ti turer til Røde Kors-hytten Kvila på Grimseid i Fana. Tilbudet går til beboere i omsorgsboliger og til deltakere på diverse aktivitetssentre.

Kvinnetilbud i sommer

EVA er et Røde Kors-tilbud til kvinner og deres barn i spesielt vanskelige livssituasjoner. Deltakere i EVA har vært utsatt for vold, negativ sosial kontroll eller menneskehandel. Det blir også arrangert turer for barn og kvinner på Krisesenteret.

Frivillige i EVA er vanligvis til stede for kvinner og deres barn på Krisesenteret. Det er de også i sommer, men det blir en pause i fellesferien.

Norsktrening for migranter

Norsktrening er et lavterskeltilbud der flyktninger og innvandrere trener på norsk språk i en uformell sammenheng. Norsktalende frivillige hjelper med muntlig norsk. Tilbudet er gratis og åpent for alle nivåer.

Til vanlig er det seks økter med Norsktrening i uken på ulike lokasjoner i Bergen. Disse har tatt sommerferie og starter opp igjen 26. august. I stedet vil Norsktrening holde åpent to dager i uken i juli på Røde Kors-huset på Vetrlidsallmenningen 9: Onsdager klokken 12 til 14 og torsdager klokken 18 til 20.

Turer og aktiviteter i sommerbyen

Nettverk etter soning er et tilbud til tidligere straffedømte som er på vei tilbake til et nytt liv. Vi kobler tidligere innsatte med Røde Kors-frivillige, og disse møtes jevnlig. Dette tilbudet vil de fortsette gjennom sommeren. Det blir også fellesaktiviteter, blant annet turer til Løvstien og Fløyen, samt ulike aktiviteter i Sommer-Bergen.

En visitor er en frivillig besøksvenn fra Røde Kors som besøker innsatte i norske fengsler. Visitorene fortsetter sine besøk gjennom hele sommeren.

Vi er i beredskap!

Røde Kors Hjelpekorps har frivillige som er i beredskap i hele sommer. De rykker ut på kort varsel ved behov og bistår politi, brannvesen og AMK. Vi har hjelpekorpsere parat til å bistå i fjellet, i byen og også på sjøen, der Røde Kors-båten Bjørgvin er klar til å rykke ut ved behov.

Røde Kors-ambulansen kjører sine vanlige vakter i samarbeid med Helse Bergen i sommer.