Nedkjøling og hypotermi
Kulde og nedkjøling forverrer situasjonen raskt, dersom man ikke gjør tiltak for å beskytte den som er syk eller skadet.
Førstehjelp i kulden
Førstehjelpskompetanse er en del av egenberedskapen når du ferdes i fjellet. Dette må du gjøre i en førstehjelpssituasjon:
- Rop på hjelp og varsle 1-1-3.
- Vurder allmenntilstanden (våken, bevisstløs, omtåket, osv.).
- Hvis personen er bevisstløs, men puster normalt: Plasser i sideleie og overvåk pust hele tiden. Hvis personen slutter å puste normalt, gå til punkt 4.
- Hvis den kalde personen er bevisstløs, men har ikke normal pust: Utfør hjerte- og lungeredning i gjentagende repetisjoner av 30 kompresjoner og 2 innblåsinger.
- Hvis bruddskader eller sårskader stabiliser dette med tanke på å begrense skade og å minimere belastning for den skadde.
- Hold personen varm.
Hold på varmen
Det er viktig å hindre nedkjøling av kroppen. Tap av kroppsvarme vil raskt forverre tilstanden til den som er syk eller skadet.
- Hindre videreutvikling til generell nedkjøling ved å fjerne årsaken til nedkjølingen (ta på mer klær, vindtette plagg, holde seg i bevegelse, osv)
- Hvis den syke eller skadde ligger på bakken, pass på å isolere ned mot underlaget, gjerne med et liggeunderlag.
- Beskytt mot vind og nedbør ved å pakke personen inn i vindsekk, shelter eller fjellduk (helst med isolasjon).
- Få den skadde eller syke personen innendørs.
- Det er lurt å på forhånd lese seg opp på forebygging av hypotermi (nedkjøling).
Et shelter tar ikke stor plass i tursekken, men gir god beskyttelse mot nedbør og vind under pauser eller i førstehjelpssituasjoner.
Konsekvenser av lav temperatur
Nedsatt kroppstemperatur, eller hypotermi, oppstår når kroppens indre temperatur faller under det normale området på 36,5–37,5°C. Dette kan skyldes kaldt vær, langvarig våt eksponering, dårlig isolerte klær eller medisinske forhold. Her er noen av utfordringene knyttet til lavere kroppstemperatur:
- Redusert kognitiv funksjon: Lav kroppstemperatur påvirker hjernens funksjon og kognitive evner, noe som kan føre til forvirring, dårlig dømmekraft og redusert reaksjonstid.
- Skader på vev og organer: Kulde kan skade vev og organer, med redusert blodstrøm som fører til frostskader, spesielt på eksponerte områder som fingre, tær, nese og ører.
- Påvirkning på hjerte- og karsystemet: Lav kroppstemperatur kan forstyrre hjerteslagene og føre til lavt blodtrykk, potensielt resulterende i alvorlige hjertearytmier eller til og med hjertestans.
- Pusteproblemer: Hypotermi påvirker pustemønsteret, ofte med overfladisk og uregelmessig pusting som kan føre til oksygenmangel. I ekstreme tilfeller kan dette stoppe pusten.
- Økt infeksjonsrisiko: Lav temperatur svekker immunforsvaret, noe som gjør kroppen mer mottakelig for infeksjoner og vanskeligere å bekjempe bakterier og virus.
- Redusert blodstrøm: Kulde får blodårene til å trekke seg sammen, begrensende blodtilførselen til vev og organer, noe som reduserer oksygen og næringsstoffer.
For å unngå disse utfordringene er det viktig å ta tiltak for å unngå nedkjøling, spesielt i førstehjelpssituasjoner.
Ta med viktig utstyr
Selv på korte dagsturer i fjellet er det lurt å huske på fjellvettregel 5, som sier at du må ha med ekstra utstyr, for at du skal kunne hjelpe deg selv og andre.
Ha alltid med dette på dagsturer:
- Ekstra klær
- Niste og varm drikke
- Solbriller og solkrem
- Kart og kompass
- Førstehjelpsutstyr
- Liggeunderlag
Lurt ekstrautstyr
- Vindsekk eller shelter
- Hodelykt
- Lighter/fyrstikker og stearinlys
- Kniv eller multiverktøy
- Nødlader
- Ekstra batterier
- Litt toalettpapir i pose
- Alpinbriller
Ved ferdsel i skredterreng:
- Spade
- Søkestang
- Skredsøker (sender/mottaker)
Førstehjelpskurs og utstyr
Røde Kors Førstehjelp AS tilbyr hjertestartere og førstehjelpsutstyr til bedrifter, organisasjoner og private.
Ved å kjøpe førstehjelpskurs fra Røde Kors Førstehjelp støtter du vårt humanitære og operative arbeid. Overskuddet tilbakeføres til lokalt Røde Kors i nabolaget hvor kurset holdes.
Har du spørsmål eller kommentarer?
Denne artikkelen er skrevet av Einar Irjan Ananiassen, seniorrådgiver førstehjelp i Norges Røde Kors. Vi tar gjerne i mot innspill og synspunkt.
Nyhetsbrev førstehjelp
Ønsker du sesongbaserte førstehjelpstips, invitasjon til gratis førstehjelpskurs og aktuell førstehjelpsinformasjon?
Vi sender ut dette nyhetsbrevet 4-5 ganger i året. Hensikten er å gjøre deg mer forberedt på å gi god førstehjelp.
Røde Kors sitt førstehjelpsarbeid er fastsatt i Røde Kors Hovedprogram 2024-2026. Samfunnsmål: Redde liv nasjonalt 2b: Styrke befolkningens førstehjelpskompetanse og egenberedskap.
Les også Røde Kors sin førstehjelpsstrategi 2021-2023.